С любов срещу чумата

С любов срещу чумата | StandartNews.com

Картините на Ботичели и Джото са вдъхновявали камерата на братя Тавиани

Филмът "Чудният Бокачо" е цветна адаптация на литературната класика "Декамерон"

"Чудният Бокачо" е многоцветна киноадаптация на шедьовъра от класическата италианска литература "Декамерон" (1353). Чрез майсторската и свободна интерпретация на сборника с новели от 1353 г. на Джовани Бокачо братята Паоло и Виторио Тавиани, автори и на сценария, показват силата на младостта, любовта и поезията. Действието се развива във Флоренция през 1348 година. Чумата вилнее в градовете на Тоскана. С надежда да се спасят от смъртта група млади мъже и жени намират подслон в отдалечена вила в околните хълмове. За да се откъснат от страховете си, те решават да си разказват по една история за любовта на ден. Предвид вековния интерес към пикантните истории в Бокачовия "Декамерон", нова екранизация без секссцени може и да изглежда изненадваща, но духът на желанието и насладата витае във филма на братя Тавиани. "В своята версия режисьорите избират не мрачните краски, а палитра от различни цветове, напомнящи на ренесансовите картини на Ботичели, рисувал сцени от книгата, или на Джото и Мазачо, сочени от братята като визуално вдъхновение", пише кинокритичката Сабине Куес. В главните роли са Ким Роси Стюарт, Микеле Риондино, Витория Пучини, Флавио Паренти, Каролина Крешентини, Паола Кортелеси и Рикардо Скамарчо.

Лентата има 3 номинации за наградите "Давид ди Донатело" 2015-та, и приз от Италианския синдикат на филмовите журналисти тази година.

"Чудният Бокачо" ****

Даян Кийтън събира рода за Коледа

В премиерния филм "Тиха нощ, луда нощ" Шарлот Купър (Даян Кийтън) има едно простичко желание - семейството й да запази спомена за една перфектна Коледа. Четири поколения от рода се събират за традиционното посрещане на празника. С напредването на вечерта поредица от неочаквани посещения и събития променя плановете за спокойно изкарване. Уютът и радостта няма да дойдат лесно - ще падне много сняг, ще лети храна и неочаквани гости ще се присъединят. Но първо, Коледни призраци от минало, настояще и бъдеще ще надигнат глава, докато всеки от семейството се опитва да се прибера за празника.

Режисьор на лентата е Джеси Нелсън, а в останалите роли са Оливия Уайлд, Ед Хелмс, Джон Гудман, Мариса Томей, Аманда Сайфред и Алън Аркин.

"Тиха нощ, луда нощ" ***

Уди Алън е "Почти нормален"

"Почти нормален" е най-новият филм на Уди Алън, в който ексцентричният режисьор дирижира сюжета почти нормално. В него Ейб Лукас е професор по философия, чиято воля за живот се събужда, след като извършва екзистенциална постъпка. Скоро след като пристига да преподава в колежа на малък град, Ейб се обвързва с две жени. Едната е самотната професорка Рита Ричардс, която се надява той да я спаси от нещастния й брак. Другата е най-добрата студентка на Лукас, Джил Полард, която става и най-близката му приятелка. Чиста случайност променя всичко, когато Ейб и Джил дочуват разговор между непознати и се оказват въвлечени в неговия сюжет. Едва след като прави своя съзнателен избор, професорът е в състояние да прегърне живота отново. Но това негово решение поражда ред събития, които ще се отразят завинаги на него, Джил и Рита.

"Почти нормален" ****

Шпионски трилър за Студената война

"Мостът на шпионите" на Стивън Спилбърг е драматичен трилър, чието действие се развива на фона на поредица исторически събития. Джеймс Донован е застрахователен адвокат от Бруклин, който се озовава в центъра на Студената война. ЦРУ го наема като защитник по време на преговорите за освобождаването на заловения американски пилот на U-2 и от тук започва серия от заплетени ситуации. Сценаристи на лентата са братята Джоел и Итън Коен и Мат Чарман, в ролите ще видим и Том Ханкс, Себастиан Кох, Остин Стоуел, Алън Алда, Ив Хюсън, Ейми Райън.

"Мостът на шпионите" ****

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай