Рафаела по стъпките на Пинк

Рафаела по стъпките на Пинк | StandartNews.com

Звездата от "Гласът на България" сега забива с "OverGame"

Теодосий Спасов и Кирил Маричков са ментори на младата певица

Помните ли Рафаела Косева - участничка в първия сезон на "Гласът на България", който се излъчваше през 2011 г. по bTV? Тогава тя бе едва на 17 г, но крехката възраст не й попречи да впечатли журито. Емоционалното й изпълнение на песента "Bad Day" на Даниел Поутър кара трима от треньорите да се обърнат и да я поканят в своя отбор. Най-настоятелен от тях бе рок динозавърът Кирил Маричков, който още тогава отбеляза, че тя има изключително специфичен - плътен и нисък глас. За щастие, Рафаела също поиска да бъде в неговия отбор. По време на вокалните двубои пък завладя и Митко Щерев с изпълнението си на хита на Тото - "Hold The Line". На големите концерти, предавани на живо, радваше публиката с песните "Are You Gonna Go My Way" на Лени Кравиц и "Grenade" на Бруно Марс.

3 г. след звездния си миг в "Гласът на България" Рафаела не се е отказала от мечтата си да се занимава с музика и продължава да жъне още успехи. Тя е един от отличените таланти в категория музика - вокален изпълнител в менторската програма "Евробет - Талант" тази година. Церемонията по награждаването се състоя в Созопол, като част от програмата на фестивал "Аполония". Рафаела разбира за конкурса чрез интернет. Изпраща документите за участие и материалите си в последния момент, като на шега, и не вярва, че може да спечели. Разказва, че конкурсът се провежда задочно - до финала няма никакви срещи с организаторите. По-късно й се обаждат и съобщават, че е преминала два кръга и е финалистка. Очаква с нетърпение крайните резултати, след известно време последва второ обаждане и й казват, че е спечелила и незабавно трябва да отиде в Созопол, за да присъства на награждаването. Конкурсът е съвместен проект на "Евробет" и фондация "Помощ за благотворителността в България", като целта е да намерят млади творци и изпълнители и да им помогнат да се развиват. Категориите са: музика (класическа, поп, рок, джаз) - вокални и инструментални изпълнители, солови или в група; визуални изкуства - живопис, графика, фотография; танцово изкуство - съвременен танц, индивидуални изпълнители, в двойка или група.

Наградата е стипендия от 1500 лв.

Отличените участници получават и подкрепа от ментори - изявени български личности в различни сфери на изкуството. Ментор на Рафаела ще е музикантът Теодосий Спасов, с когото ще имат срещи и ще обсъждат бъдещето й развитие. "Общо 9 човека спечелихме конкурса, много хубаво си прекарахме, опознахме се, доколкото успяхме, и сега постоянно поддържаме връзка. Беше невероятно", разказва Рафаела.
20-годишната певица e завършила математическа гимназия в родния си Ямбол. Признава обаче, че е много по-силна с нотите, отколкото с цифрите. Пее, откакто е 3-4-годишна. Може да свири на пиано и китара. "Спомням си като малка как постоянно пеех на терасата на баба ми. Иначе баща ми пишеше музика за кукления театър и в началото ходих да пея негови песни. Така се започна", споделя тя. Докато е в гимназията си, пее в училищна група. "Бяхме група 2-3 г., свирихме кавъри, опитахме се да останем заедно, да не бъдем само училищна група, но не ни се получи", признава Рафаела. В момента е студентка по музикална педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", през есента ще бъде втори курс. От пролетта е вокалистка на рок групата "OverGame". "Това е едно предизвикателство, членовете на групата са малко по-възрастни от мен, с тях

имаме почти само авторски песни

Станахме много добри приятели и се чувствам страхотно в бандата", радва се тя. Решават да участват в проекта на БНТ "Парк Live", който даде възможност за изява на сцена на открито на талантливи музиканти, и "OverGame" стават финалисти. "Конкурсът се състоя през целия август, като постоянно се включваха нови изпълнители, имаше горе-долу към 20-ина участници, а в края на всяка седмица имаше анкета, зрителите гласуваха и се избираше седмичен победител. Едната седмица победихме ние и това ни изпрати на финал с още 3 групи", разказва Рафаела. Не успяват да спечелят, но за тях и стигането до финал е огромно постижение, защото това са едни от първите им участия заедно като група. Сега работят над някои нови авторски парчета, а от есента най-вероятно ще имат концерти на сцените на софийските клубове.
Рафаела казва, че участието й в "Гласът на България" със сигурност й е помогнало. "Беше страхотно преживяване. Бях едно 17-годишно момиче без никакъв опит. Никога преди това не се бях явявала на такива конкурси и това, че стигнах до големите концерти на живо и се запознах с Кирил Маричков и останалите ментори и участници, беше прекрасно, като сбъдната мечта. Научих много важни неща", спомня си талантливата изпълнителка. Все още често се вижда с бившия си треньор - Кирил Маричков -

Редовно излизаме и изпиваме по някоя бира

в много добри отношения сме".
Рокът е в кръвта й, но не обича да се ограничава само в един стил, има страшно много идоли и любими изпълнители, сред които са Лени Кравиц, Пинк и т.н. "Най-голямата ми мечта, която се надявам да постигна някой ден, е да се видя на голямата сцена. Всеки изпълнител иска това. Също много искам да се занимавам със звукозапис, да си имам собствено студио - това наистина би ме направило щастлива до края на живота ми", признава Рафаела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай