Радина си спомни класната заради "12А"

Радина си спомни класната заради "12А" | StandartNews.com

Радина Кърджилова се справя отлично като учителка по литература в "12А" – новият проект на продуцента Дейвид Варод, сценариста Николай Колев и режисьорката Магдалена Ралчева. Красивата актриса няма проблем да се превъплъти в преподавателка, която съпреживява на пълни обороти противоречивите емоции на тийнейджърите, става ясно от комплиментите на тримата кинаджии, първи видели работния вариант на лентата на голям екран. Самата Радина споделя, че още при първия прочит на историята си спомнила за своята класна от 105-о училище "Атанас Далчев" в "Дианабад". И не крие, че докато се подготвяла за снимките, вълнението й било голямо, тъй като отдавна не била заставала пред камери преди да излезе в кратък отпуск по майчинство. Всъщност, докато вървели снимките, Кърджилова нито за миг не се е разделяла с бебето Христо и баща му Деян Донков. Тя е имала собствена каравана, в която е кърмила наскоро родения юнак. Деян, като печен и отколешен кинаджия и татко,

свалял и слагал микрофони, разкопчавал рокли и блузи

Бързо и качествено в името на киното. А в едно от столичните училища, където се случвали част от епизодите, щастливият татко дефилирал със сина си в бебешката количка. От екипа казали с кеф: "Ега ти миманса – Деян Донков да ти влезе в кадър". Пресните родители не крият, че не са далеч от мисълта и за момиченце. Деян рече в "Комбина": "Трябва да се раждат деца, за да се превърнат във воини на светлината и да се опънат на злото. Защото винаги е имало борба между Бога и Дявола".
Варод, Ралчева и Колев не пестят хвалби и за майсторите в останалите "възрастни" роли в "12А" – Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Василена Атанасова, Елена Бойчева. "Историята е актуална от където и да я погледнеш - с автентичността на персонажите, със свежия и откровен диалог, с посланията, излъчени по ненатрапчив и въздействащ начин. Темата за сложните отношения между учители и ученици винаги се е радвала на особен интерес в световното кино. Най-същественото е, че филмът ни е адресиран към най-важната част от обществото – израстващите млади хора. Въпреки конфликтите и несгодите на нашите герои, се стремяхме да избягаме от мрака и черните нюанси. "12А" ще бъде красив – какъвто трябва да бъде и животът ни. Вярвам в успеха му – с Дейвид Варод и Ники Колев извървяхме пътя заедно. Благодарна съм, че ме поканиха да бъдем екип. Да застана зад проекта, който по своеобразен начин продължава изключително рейтинговия "11А", е голямо творчество предизвикателство", категорична е Магдалена Ралчева. Тя отново залага и на непознати лица, както в прекрасната си драма "Още нещо за любовта", в която откри Калин Врачански и Симеон Лютаков за родното седмо изкуство. "Всички момчета и момичета от 12А се справиха блестящо. Нямам съмнение, че за мнозина от тях този филм ще бъде трамплин за голямото кино", твърди Ралчева. Дейвид Варод пък споделя, че иска малката му, почти тригодишна дъщеря, да се гордее с него и затова вече ще прави семейни филми, оставяйки екшъните на втори план. Според холивудският маестро, Николай Колев е единственият български автор на сценарии, пред който има реална перспектива да бъде номиниран за "Оскар". Колев пък разказва, че неговият сюжет е комбинация между случки от ученическите, студентските и преподавателските му години.
"Не ми беше трудно да бъда даскал. Общуването се получава, когато се отвориш към децата. И "11А", и "12А" е

българският прочит на вечната тема

Не бива да забравяме, че преди 20 години ние бяхме много различни ученици", не се колебае той. Колев е завършил българска филология и история в Пловдивския университет. "Когато в пети курс тръгнахме на стаж из училищата, бързо разбрах, че най-"скандалните" ученици са най-интересни в своята непредсказуемост. В деня, в който трябваше да получа оценка за официалния ми дебют в учителстването, заложих на доста непослушно и непредвидимо момиче. Другите ми рекоха: "Ти си луд, тя ще те провали". Аз обаче й казах: "Вярвам в теб - знам, че си друг човек зад маската". Все пак успя да ме изправи на нокти, защото минути преди началото на часа, в който дойде комисията, нея все още я нямаше. А имаше важни ангажименти в открития ми урок. Появи се в последния момент със зачервено лице и пламтящи очи – гореше в температура 39 градуса. Но ми беше дала дума, която нямаше как да наруши. Това са тийнейджърите – или ги разбираш, или не си за тази работа. Въпреки че всеки преподавател с дълъг стаж сигурно ще реагира: "Този пък какво знае с неговите две години в училище!".
Дарин Ангелов също се връща към годините си в школото, за да извади нещо полезно от торбата със спомени. Той играе преподавател по физкултура с кариера на бивш боксьор. Той е рамото, което е най-близко до Лина на Радина в моментите, в които тя иска да се облегне и да поплаче. Естествено, не е безразличен към нейната необходимост да излива душата си. Ангелов обаче

не казва дали между двамата ще има любов

Пази изненади за премиерата. Самият Дарин е мъж от класа в живота – преди Нова година спаси от задушаване зрител в Народния театър по време на "Дългият път на нощта към деня". Той е и еуфоричен татко – във всяка свободна минута гледа 6-месечната Дария. "Велико усещане е да си баща на бебе", не пести умилението си чаровникът. Двамата с Радина между снимките на "12А" не пропускали да разменят опита си на дебютиращи родители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай