Пускаме японски и шведски сериали

Пускаме японски и шведски сериали | StandartNews.com

Залагаме на нови лица, които обаче са имена в своите области, казва програмният директор на Bulgaria ON AIR Николина Димитрова

- Г-жо Димитрова, големите частни телевизии готвят нови проекти за лятната си програмна схема. Bulgaria ON AIR - също. Какво сочат проучванията ви - какво очакват зрителите?
- Случвало ли ви се е да влезете в магазина, да си харесате дреха и да я има само в черно и бяло, а вие да искате нещо цветно? Възможността за избор, разнообразие, качествена информация, поднесена по интересен начин, е наша запазена марка. Вече знаете, че националната телевизия Bulgaria ON AIR е в процес на много активно развитие и тепърва ще предлагаме все повече нови и различни програми. Развиваме допълнително и част от предаванията, които вече са в ефир, за да паснат още по-добре на политематичния профил на телевизията. Всичко това - още сега, през лятото, защото то отдавна вече е активен телевизионен сезон. Навлизането ни в сегмента "инфотеймънт" намира отражение и в новия слоган "Да знаеш. Да се забавляваш". Да, качествената и полезна информация е приоритет за всеки национален канал, но е важно зрителите също да се забавляват, да намират отмора, когато изберат да си починат пред телевизора. Да се забавляваш качествено е може би едно от най-важните "знания", за да имаш добър, пълноценен живот. Подготвили сме няколко нови предавания в тази посока - вече обявихме съботно-неделния блок "Днес в събота" и "Днес в неделя", който е в развлекателен формат и ще се отличава доста от блоковете по другите телевизии по същото време. Част от промяната при нас е и "Провокативно" с Милена Фучеджиева, забавното шоу "Клик" с Аспарух Йорданов също. Във вечерната ни програма доминират игралните филми, с което също даваме чудесна алтернатива. Колкото до Европейското първенство - подготвени сме отлично и за него. Имаме щастието любимите спортни водещи и коментатори Борис Касабов, Ники Александров и Томислав Русев да правят уникалното си шоу в Bulgaria ON AIR. "Гол" се излъчва на живо всеки понеделник в 22 часа, с информация и коментари, поднесени с много хумор и с уникалния почерк на водещите. Питате какво сочат проучванията ни за очакванията на зрителите? Отговарям ви с една дума: качество. Качество във всяко едно отношение.
- С какви нови проекти и филми ще изненадате зрителите в следващите седмици? Какви промени готвите за есента?
- Готвим важни промени, които ще обогатят ключовите актуални предавания. Ще пуснем чуждестранни сериали, премиерни за България, много нови филми, включително европейско кино. Зрителите ще видят за първи път в родния ефир японски исторически сериали, както и няколко шведски сериала, сред които "Операция "Тежка вода". Ще пуснем и премиерно руски сериал за Распутин. Обмисляме и по-различно кулинарно шоу.
Като национална телевизия ще продължим

да изпълняваме и социално отговорната си функция

Започнахме кампания "Моят глас е важен", съвместно с "Уницеф България" и в подкрепа на правото на мнение на децата по въпроси, които ги касаят. Дадохме ход и на "Забавното четене" и с подкрепата на популярни лица се надявам да помогнем на децата да разберат ползата и удоволствието от четенето с разбиране.
- Как според вас се промени българският зрител през последните години, какви предавания търсят активните млади хора?
- Както казах и преди малко, българският зрител търси качество. Качество на картината, на звука, на съдържанието, на монтажа, дори ако щете и качеството на екипа и персонално на водещия, дори и в човешки план. Толкова бързо се развиват социалните медии, толкова бързо се разми класическата граница "пред" и "в екрана", че и най-малкият фалш, некоректност или флирт, биват "сканирани" веднага от зрителя. Има едно нещо, което не се променя във времето, и то е, че наистина телевизионният екран е една огромна лупа, която увеличава недостатъците. И няма как да ги скриеш. Във времето, когато светът е на едно мобилно приложение разстояние, зрителите, но особено активните млади хора, търсят искреност, честност, множество гледни точки по дадена тема, динамика, актуална визия, действие тук и сега. Останалото - бързият и лесен достъп до съдържанието, на което младите много държат - го постигаме лесно чрез онлайн каналите ни.
- От есента на 2015 г. стартирахте Bloomberg TV Bulgaria, където преместихте икономическите и финансовите блокове. Как го възприемат зрителите?
- Без излишна скромност мога да кажа, че и двата канала се развиват изключително бързо и динамично. Макар и за сравнително кратко време Bloomberg TV Bulgaria

изгради своя вярна аудитория

и нашата цел е тя да става все по-многобройна. Противно на някои предположения и асоциации с думите "икономика", "бизнес", "финанси", аудитория на канала са не само представители на бизнеса. Редовни зрители са както студенти и преподаватели, така и активните хора от различни сфери на обществото, хора, които работят в големи и малки компании, представители на администрацията, хора със свободни професии, изобщо всички, които осъзнават, че няма сфера от нашия живот, която икономиката да не засяга.
- Защо при преминаването към новия профил залагате на не толкова утвърдени ТВ лица - Милена Фучеджиева за първи път води предаване, Константина Живова има сравнително малък опит, Ирина Белчева също направи дебют при вас?
- Bulgaria ON AIR сравнително отскоро развива политематичния си профил. Това означава, че в момента градим нещо ново. Вярвам, че за да имаме собствен, отличителен облик, трябва сами да изградим и наложим лицата си. Ако привлечем ярки водещи от други телевизии, няма да имаме тази уникална идентичност, към която се стремим. Да, залагаме на нови лица, но те са хора, разпознаваеми със своите умения, хора, които имат модерно мислене, позиция. Милена Фучеджиева е творец, лидер на мнение в артистичните среди, както с работата си като сценарист и писател, така и със силните си коментарни материали в медиите. Константина Живова е автор на роман, с богата телевизионна биография, с активна обществена дейност и е много популярна сред младите хора със своя блог. Ирина Белчева пък е абсолютно космополитна личност - освен че е силен блогър, знае няколко езика, учила е в чужбина, има многостранни интереси и опит и заради всичко това се справя чудесно и като ТВ водеща.
- Преди 2 месеца пуснахте конкурс за външни продукции. Кои от интересните идеи смятате да реализирате и кога? Планирате ли да стартирате предавания от типа риалити шоу например и в каква насока?
- Обявихме конкурс, защото разнообразието на идеи в една телевизия е най-важното за развитието й. Подборът обаче ще бъде дълъг процес. Всички нови предавания, които вече стартирахме, бяха замислени и подготвени много преди да обявим конкурса. А сега обсъждаме идеите, които ни допаднаха, и най-вероятно ще реализираме част от тях наесен. Телевизията като продукт изисква огромни инвестиции, именно затова при нас всичко се случва по правилния пазарен начин - поетапно, постепенно. Една инвестиция в риалити шоу, освен, че не пасва на концепцията ни, би била и изключително неразумна на този етап. За радост, интересните идеи в конкурса за външни продукции са най-вече на млади хора, екипи от творци. А ние

продължаваме да сме отворени за свежи идеи

и нови предложения, дори смели концепции, които едновременно забавляват и информират.
- Медийната група има богато портфолио от сайтове, как ще ги развивате?
- Всички медии в нашата група се развиват в пълна синергия. Бъдещето, дори настоящето принадлежи на интернет, а вече в световен мащаб е доказано, че най-успешната медийна формула е телевизия плюс дигитални медии.
Всеки от сайтовете в медийна група Investor има своята специфика и за радост, своя вярна аудитория, която непрекъснато се увеличава. Повечето са лидери в своя сегмент и утвърдени брандове. Ето например Investor.bg навършва 15 години и смея да кажа, че е институция в областта на икономическите новини и анализи. Сайтът работи във всекидневно взаимодействие с Bloomberg TV Bulgaria. Журналистите на Investor.bg имат свои предавания в телевизията, а ТВ водещите редовно публикуват материали в сайта. Доста добро взаимодействие има и между Bulgaria ON AIR и новинарския сайт Dnes.bg, както и с Tialoto.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg. Екипът на Gol.bg работи много тясно със спортните ни новини и шоуто "Гол".
- Преди години сменихте за известно време тв журналистика с държавната администрация - работехте в пресцентъра на президента Петър Стоянов, ръководен от Нери Терзиева. Сега сте конкуренти. От кои колеги в журналистиката сте научили най-големите си уроци?
- Безспорно моят учител се казва Нери Терзиева. В журналистиката и не само.
Иначе ще си позволя да поправя глаголното време на въпроса ви. Миналото време не е точно. Аз продължавам да уча: както от добрите примери в нашата и световната журналистика, така и от лошите. Не мога да се оплача от липса на уроци от единия и от другия вид. За лошите не искам да говоря. Що се отнася до добрите примери, много се радвам, че изобилстват сред младите колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай