Почина сръбският актьор Бата Живойнович

Почина сръбският актьор Бата Живойнович | StandartNews.com

Вчера на 82 си отиде от този свят и сръбският Стефан Данаилов, наричан така заради активното му участие в политиката. Велимир (Бата) Живойнович, обявен за най-добрия актьор на западните ни съседи, има зад гърба си над 300 филма, а през 2002 г. Социалистическата партия на Сърбия го издига за кандидат-президент. Печели Воислав Кощуница от Демократическата партия. Живойнович преживява тежко загубата. Признава, че резултатът го е накарал да преосмисли много неща. Едно от тях е, че светът се е променил страшно много и идеалите отпреди години не са същите днес.

От 15-годишен Бата работи като сценичен работник и статист в Академическия театър в Белград, а след като завършва театралната академия, играе в същия театър повече от година. В киното попада за първи път през 1955-а в лентата на Радош Новакович "Поема за Кумбар". За утвърждаването му като актьор с кариера, недостигната нито в СФРЮ, а още по-малко пък в Сърбия, възлова за него се оказва срещата му през 1959-а с големия Велко Булаич за неговия филм "Влак без разписание". Година по-късно той кани Бата и за следващия си проект "Война", за да продължат с "Клокочещият град", "Козара", "Поглед в зеницата на слънцето", "Битката край Неретва", "Големият напън", "Великият транспорт" и "Обещаната земя". От Булаич щафетата поема Столе Янкович. При него Живойнович играе в "Радополе", "Народен посланик", "Партизани" и "Влакът", за който е удостоен с наградата за мъжка роля на фестивала в Москва.

За класата му в мелодрамата е достатъчно да посочим само ролята на дядото в блестящия "Птичето, което не излетя" на Петър Лалович. Психологическата драма му се отдава най-вече под режисурата на Жика Митрович - "Сигнали над града", "Ножът" и "Братът на доктор Омир", на Сърджан Драгоевич - "Рани", и Мирко Лазич - "Произведено в Югославия". Живойнович се представя блестящо и в комедията, независимо дали става дума за екранизации по Нушич - "Доктор" и "Опечалена фамилия" на Соя Йованович, за съвременна бурлеска - "Няма проблеми" на Миливое Милошевич, пародия на уестърн - "С цървули по Дивия запад" на Радивое Лола Джукич или за трагикомедия "Буре с барут" (1999) на Горан Маркович. Във филмографията на Бата Живойнович фигурират и минисериалите "Селяни"(2007) на Драгослав Лазич и "Хартиеният принц"(2008) на Марко Костич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай