Почина гениалният Еторе Скола

Почина гениалният Еторе Скола | StandartNews.com

Еторе Скола, един от последните гении в италианското кино, почина на 84-годишна възраст в Рим, предаде manager.bg.
Италианските медии съобщават, че е бил приет в кардиохирургията на една от големите болници в Рим и от неделя е бил в кома. Премиерът Матео Ренци беше сред първите поднесли съболезнования.

Скола започва да пише сценарии през 1950-те години, преди да мине от другата страна на камерата през 1964 г. с първия си филм „Ако позволите, ще говорим за жени".

Два пъти е номиниран за „Оскар" и притежава множество филмови награди.

Създава над 30 филма, 3 от които са емблематични за работата му и за италинското кино.

„Обичахме се толкова много" постигна световен успех през 1974 ; Скола стана най-добър режисьор на фестивала в Кан с „Грозни, мръсни и зли" през 1976 и засне „Един особен ден" със София Лорен и Марчело Мастрояни през 1977 г.

Скола се вдъхновяваше от Роселини и Фелини за разказите си обществото, към които добавяше политика, човечност, дълбочина. Снима последния си филм „Хората на Рим" през 2003 г. През 2011 г, вече 80-годишен, се сбогува окончателно с киното.

Казваше, че не се страхува от смъртта. За него тя беше с лицето на жена, която се усмихва привлекателно.

„Защо бях толкова привлечен от "Балът"? Може би защото моите филми, от "Обичахме се толкова много" до "Терасата", са повече „театър", отколкото „кино", но най-вече защото в "Балът" открих трите теми, които ме преследват: времето, самотата и личната история, която подхранва официалната История", казва Скола за филма си от 1983.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай