Пловдив аплодира „Дамасцена”

Пловдив аплодира „Дамасцена”  | StandartNews.com

Пловдивските киномани се чувстват като в БГ Холивуд в последната седмица - трета голяма филмова премиера само за седем дни се случи под тепетата, съобщи Капана.бг.
След „Вездесъщият" и „Възвишение", публиката в града се срещна със звезди от екипа на „Дамасцена". Любен Чаталов, Димитър Баненкин, Троян Гогов, продуцентът сценарист Мария Лалева и режисьорът Тодор Анастасов дойдоха в кино Eccoplexx за представянето на продукцията.
"Филмът е за добротата в нас. Той е притча за светлината", каза Тодор Анастасов и благодари на 56 актьори, 1300 статисти и всички останали, участвали в заснемането на най-мащабните масови сцени в новата ни кино история. "Голямо уважение за хората от Розовата долина, която си е действащо лице. След всеки снимачен ден съм им стискал ръката. На всеки един от тях съм казал „Благодаря". И на розите. И на тях съм казал „Благодаря" - защото и те са действащи лица", сподели още Анастасов преди прожекцията.
"Много се радвам, че правя това, което харесвам. А то е кино. За този филм заставам с абсолютно чиста съвест. Моята роля е малка, но мисля, че е важна - играя бащата на главния герой. Не се срамувам от нито един кадър. Казвам го, защото напоследък много хора правят кино, за което в последствие не искат да говорят. Защото са направили нещо, което не е гледано, видяно и харесано. Аз съм спокоен и щастлив, тъй като филмът стана така, както си го представях", беше категоричен големият Любен Чаталов. "Ако човек иска да направи нещо, в България има толкова много работа, ама толкова много работа, че всеки може да успее и тук. Стига да му се работи и да държи на това, което прави. В България има работа за 8 милиарда китайци, въпросът е искаме ли ние да я вършим. Филмът е за това - защо трябва да ходиш някъде по света, след като тук има всичко. Защо един човек не запълни дупката на улицата пред дома си, а плаче, че си чупи колата. Не го прави, защото така е научен - и не само той, а всички ние. И когато започнем да запълваме дупките, за всеки ще има от това, което пожелае", коментира още Чаталов. И допълни, че не може всичко да е гадно. "Ето, човек като изгледа "Дамасцена", остава с надеждата, че има какво да се направи. И си заслужава да го прави, а не да седи в някой ъгъл да реве или да бере портокали не знам къде си", не спести ирония Чаталов. И разказа, че след премиерите из България се прибира в къщата си в Подбалкана, която е построил с двете си ръце. "След 140 филма не успях да стана Марлон Брандо и да си купя остров, та реших да си направя къща, след като няма кой да ми даде парите да си я купя. И съм по-щастлив, отколкото бих бил с остров", финализира откровенията си 67-годишният Любен Чаталов.
Днес, четвъртък, 16-ти ноември, в 18 часа част от екипа на „Дамасцена" ще гостува преди прожекция в регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Любо Чаталов, Тодор Анастасов и Мария Лалева
ще раздават автографи и ще разговарят със зрителите за живота, поезията, розите и киното.
На 17 ноември от 18 часа и на 18 ноември от 16 часа "Дамасцена" ще се завърти отново в библиотеката. Следващата спирка от националното турне на сагата за българската мечта е Русе. На 18 ноември от 16,30 часа и от 19 часа създателите на филма ще гостуват
и преди двете прожекции в Канев център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай