Петима посланици аплодират БГ филм за Кустурица

Георги Тошев (в средата) прие аплаузите на всички фенове на Кустурица - от посланиците до младежите

Петима посланици аплодират БГ филм за Кустурица  | StandartNews.com

Българският културен център в Прага в партньорство със сръбското посолство в Чехия и с Френския институт представи документалния филм "Кустурица. Балкански хулиган". Въпреки мачовете от Европейското първенство по футбол залата на популярното "Кино 35" бе пълна за прожекцията на единствената тематична лента за Емир, дело на Георги Тошев и Явор Веселинов. Сред почитателите на световноизвестния сръбски режисьор се оказаха и посланиците на България, Сърбия, Македония, Холандия и Испания, както и представители на други дипломатически мисии, на президентската институция, министерствата на културата и на външните работи на Чехия. Всички те аплодираха бг продукцията, благословена лично от Кустурица. Вера Маврич, посланик на Белград в Чехия, сподели какво е Емир Кустурица за нея и за сърбите. Колегата й Лъчезар Петков нарече кинаджията "балкански гений".

"Щастлив съм, че в залата имаше българи, сърби, чехи, французи, испанци. Всичко е възможно, когато институциите работят заедно. Европейското кино има нужда от сериозна подкрепа", сподели Георги Тошев, който бе специален гост в Прага. В киносалона бе част от екипа на Емир Кустурица, както и официалният фотограф на продукциите му през последните години - чехът Петър Нашич. Той показа на Тошев снимки от дългоочакваната лента на Кустурица "Млечен път" с участието на Моника Белучи. Филмът трябваше да има премиера на тазгодишния фестивал в Кан, но бе спрян от режисьора в последния момент и върнат за премонтаж.

Филмите в авторитетното пражко "Кино 35" се подбират чрез специална селекция. "Кустурица. Балкански хулиган" бе препоръчан от Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в Прага, и одобрен от програмния мениджър. В последните години културният ни институт в Прага популяризира родното седмо изкуство в Чехия и чрез Фестивала на българското кино. Неговото девето издание се очаква през март 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай