Оскарът за "Ex Machina" триумф за нискобюджетните VFX в киното

Оскарът за "Ex Machina" триумф за нискобюджетните VFX в киното | StandartNews.com

Ако си мислите, че нискобюджетните sci-fi трилъри не могат да се състезават с най-доброто от Холивуд, помислете отново. На 29 февруари Филмовата академия връчи Оскара за най-добри визуални ефекти на брилянтния филм "Ex Machina" (преведен "Ex Machina: Бог от машината" на български език) на Алекс Гарланд. Наградата определено беше изненадваща. В категорията бяха номинирани три мултимилионни блокбъстъра: "Лудия Макс: Пътят на скоростта", "Междузвездни войни: Силата се пробужда" и "Марсианецът". "Ex Machina" със своя бюджет от 15 млн. долара е най-евтиният носител на наградата за визуални ефекти от 1979 г. насам, когато неин носител е "Извънземното".

Ако все още не сте изгледали филма, сега имате причина да го направите. "Ex Machina" е историята за експериментите, извършени върху робот, изигран от Алисия Викандер. Наративът е грабващо изследване върху това какво означава да си човек и как създаването на изкуствени устройства с нашия облик може да предизвика конфликтни емоции в хората. Повечето ефекти са концентрирани върху превръщането на Викандер в робот, като е използвана комбинацията от грим и CGI. Всичко това показва, че оригинални филми с умен сценарий могат да бият бездънните джобове на гиганти като Disney.

В този ред на мисли Андрю Уайтхърст, създателят на ефектите на филма, наскоро написа материал в британското издание Guardian относно CGI-я в киното. Той завършва писанието си с думите: "Когато "Междузвездни войни" спечели Оскара за най-добри визуални ефекти в неделя, обикновеният зрител ще го приеме просто като признание за един успешен бизнес." Сигурно човекът все още не може да асимилира случилото се. Наистина, не всеки ден се случва талантът да пробие над парите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай