Мускетари и рицари посрещат Великден

Приключенски филми по bTV и Нова, БНТ пуска документална поредица за Спасителя

Мускетари и рицари посрещат Великден | StandartNews.com

Две от националните телевизии предпочетоха приключенски филми за великденската си програма вместо традиционните ленти на религиозна тематика. BTV и Нова предлагат на зрителите ленти за мускетари, рицари и Робин Худ.

Началото на приключенията от миналите векове поставя bTV с една от последните версии на великия роман на Александър Дюма-баща - "Д'Артанян и тримата мускетари". Във френската интерпретация с елементи на мистъри младият мускетар е Венсан Елба. В другите роли са страхотната Еманюел Беар, Чеки Карио, Хейно Фърч, Грегори Гадбоа... Модерният филм разказва зрелищно историята на фаворитите на краля.

Милейди се появява така, както Дюма я описва в творбата си - въплъщава злото и изкушението. В събитията се намесват поравно кардинал Ришельо и дяволът.

В неделя по bTV гледаме "Първият рицар" в 22 часа. Поредният филм за крал Артур и кавалерите на кръглата маса представя трогателна любовна история. Най-преданият измежду рицарите, сър Ланселот, е изигран от Ричард Гиър. Той попада в плен на чувствата си към Гуинивиър, този път изиграна от Джулия Ормонд. Пред нея стои почти непосилен въпрос - да избере между Шон Конъри и Гиър.

Робин Худ пък ще завладее ефира на Нова тв също в неделя, но малко по-рано. Приключенският екшън от 2010-а е на култовия режисьор Ридли Скот, а ролята на разбойника, който помага на бедните, е самият Ръсел Кроу. Неговата любима лейди Мериън претворява последната носителка на "Оскар" за главна роля Кейт Бланшет. Екшънът по Нова ще продължи с Вин Дизел и "Хрониките на Ридик". Макар и вече поостарял, филмът си остава една от любимите истории на маниаците.

БНТ1, както винаги, залага на класиката. Държавната телевизия излъчва през уикенда шедьовъра на Франко Дзефирели "Исус от Назарет" от 1977-а. С 6 номинации за БАФТА, 3 награди "Сребърна лента", 2 номинации "Еми" филмът остава класика, с която се сравнява всяка нова интерпретация за Спасителя.

По-интересното за любознателните и историците в програмата на БНТ1 е 3-серийният документален филм "Кой е бил Исус?". Режисьорът Алекзандър Маренго и "Дискавъри" разкриват живота на Христос - от тайните в детството му до разпятието. С последните научни, геоложки и исторически открития поредицата пресъздава раждането, живота, смъртта и наследеното от Исус. Те разкриват нова информация за света, в който расте Спасителя - окупирана страна, раздирана от насилие, болести и несправедливост. Това е действителността, която вдъхновява малкото момче за неговата бъдеща мисия. Трима учени пътуват из Светите земи и запознават с малко известни факти. Те проучват последните археологически и исторически свидетелства, за да сглобят портрета на малкия Исус.

Деца събират родители при Миро

"Наистина любов" в деня преди Великден ще разказва за добротата, възкресението и семейството. Първата история е на Даниела от София, която иска да благодари за постоянната подкрепа на съпруга си Еней. Младата жена страдала от синдром на Хочкин, но благодарение на любовта на мъжа си и Божията милост победила болестта. След това се случило второ чудо - забременяла въпреки скептицизма на лекарите, че това ще се случи след активното й лечение. Но след трагични обстоятелства съпрузите губят първата си рожба. Това е първият път, в който Еней е отчаян. Даниела забременява втори път и ражда момченце, което вече е на пет месеца.

Поръчители на изненадата във втората история са децата на Петър и Стефка от Кюстендил. След 11 години брак те се развеждат, но два месеца по-късно отново се събират. Дъщерите им Елена и Хриси са на по 17 и 15, а братчето Пепи е на 12. Сега семейството очаква четвърто дете, а от предаването ще им подарят бебешка количка.

Тити Папазов вади борци по TV7

Анахид Тачева, легендарната говорителка, ще боядисва яйца в ефир с внучката си Деси Цонева и правнучето Янчо-младши в "Жените говорят" днес по TV7. Пред водещите Ива и Яна тя ще сподели и как подготвя празничната великденска трапеза. Майката на журналиста Димитър Цонев, която по-често живее в САЩ, отколкото у нас, е в София от месец. За първи път в студиото на "Жените говорят" тя ще разкаже за най-хубавите години на телевизията, както и най-ярките спомени от времето, прекарани с Коста Цонев.

Недялко Йорданов и Хайгашот Агасян ще допринесат за празничното настроение с великолепните си шлагери.

Точно на Великден с водещите Жени и Мая ще си приказва Тити Папазов, който ще доведе и двамата си синове - Александър и Димитър-Желко. Те ще се чукат с яйца, за да проверят у кого е борецът. Стефан Рядков ще се присъедини към колоритната компания, за да разкаже за традицията на празника в своето семейство.

Катето Евро ще се върне за малко в амплоато си на изкусна кулинарка и ще приготви домашно козуначено руло в събота и традиционно великденско агнешко в неделя.

Най-сетне ще разберем и кой учи звездите да се гмуркат. Видният деец в тази област Любен Дилов ще разкаже за Ина Димитрова в "Пуснете водата" в неделя. Инструкторката е посветила в дайвинга Владо Карамазов, Деян Донков, Юлиан Вергов, Александра Раева, Евтим Милошев и Владимир Явашев.

Карла Бруни се изповядва

В събота зрителите на БНТ1 ще тръгнат на пътешествие до Тунис с Мира и "Денят отблизо". Видеоматериал ще разкаже за атракцията на местните да посрещат туристите с боядисани живи пиленца вместо с разноцветни яйца по повод Възкресение. Другото любопитно заглавие от афиша на "Сан Стефано" е "Някой ми каза" - документален филм за Карла Бруни-Саркози, който е с начален час 19. Бившата манекенка се изповядва. Близките й хора разказват за нея, а интересни архивни кадри връщат лентата към началото на кариерата й.

Почитателите на твърдия звук ще могат да се насладят на едни от класиците в рока - "Назарет" (името е тематично за празника -родния град на Исус). Концертът им в Глазгоу ще бъде излъчен от 22,20 часа.

В събота по традиция празничното богослужение за Възкресение ще бъде от 23,20 часа.

В неделя от 12,55 часа ще се излъчи пряко Великденско послание и благословия "Урби ет Орби" на папа Франциск от Ватикана.

Гледат Санчо Финци в Кан

Филмът на Камен Калев "Скъпа моя нощ" за убийството на Франц Фердинанд е част от европейския проект "Мостовете на Сараево", който ще бъде представен в извънконкурсната програма на фестивала в Кан. Сред режисьорите на другите 12 ленти са Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Кристи Пую, Урсула Майер, Леонардо ди Костанцо, Анжела Шенелек... Неслучайно премиерата е в секцията "Специални прожекции".

Копродукцията между Франция, Португалия, Босна, Швейцария и Германия стартира по идея на Жан Мишел Фродон, главен редактор на култовото списание "Кайе дьо синема", и организаторите на кинофестивала в Сараево. Темата е началото на Първата световна война през 1914 г. Всеки от кинаджиите показва "своето" Сараево и неговото значение в контекста на европейската история през последните сто години - при пълна свобода на изразните средства и без ограничения в сюжета и стилистиката.

В "Скъпа моя нощ" Самуел Финци става Франц Фердинанд, а Гергана Плетньова - София Хохенберг, съпругата на престолонаследника. Швейцарският актьор Жил Чути също участва в екранната история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай