Мик Джагър и Мартин Скорсезе си стиснаха ръцете

Мик Джагър и Мартин Скорсезе си стиснаха ръцете | StandartNews.com

Рок динозавърът и великият кинаджия продуцират "Винил" за HBO

Мик Джагър и Мартин Скорсезе си стиснаха ръцете и изрекоха бизнес мантрата "Сделка". Рок динозавърът и великият кинаджия продуцират

"Винил" - новата поредица на HBO. В нея всичко започва в Ню Йорк през 1973-та. Историята е за Ричи Финестра (Боби Канавал) - президент на звукозаписната компания "American сentury records". Човекът е пристрастен към кокаина, има проблеми в брака и е изгубил вяра в музикалната индустрия. Точно преди да заоре в дъното, Финестра получава неочаквано вдъхновение от срещата с юнаците от изгряващата рок група "New York Dolls".

Преди 20 години на Мик Джагър му идва идея за фантастичен проект: епичен екшън, който проследява историята на музикалния бизнес в няколко десетилетия. За да реализира идеята си в днешно време, той се сдружава с Мартин Скорсезе и Терънс Уинтър - създателят на друг хитов сериал, "Престъпна империя". В процеса на работа започват да се колебаят - дали да не произведат филм. "Но тъй като телевизията започна да става все по-добра, вълнуваща и интересна, решихме да направим сагата за малкия екран", разказва Джагър.

Почеркът на Скорсезе ясно може да бъде забелязан тук, пише "Ню Йорк таймс". Сюжетът е изпълнен с лоши момчета, екзистенциални кризи, носталгия по Ню Йорк от 70-те и пулсиращ рокаджийски звук. Изпълнителният продуцент Терънс Уинтър споделя, че "Винил" е поредната глава от навлизането на Скорсезе в съвременната попкултура. За целта на класика в седмото изкуство му се е наложило да пренастрои слуха си и да се превърне в рок фен. И да трансформира виртуозността си в телевизионни номера.
За Мик Джагър "Винил" е образ на вълнуващото и несигурно време в музиката, когато западащият метрополис се превръща в сцена за пънка, диското и хип-хопа.

Ню Йорк беше затънал

категоричен е динозавърът. И допълва: "Имаше много бедност и много неравенство - и всичко това на фона на мръсни градски пейзажи. Забравих да спомена и за глупавите дрехи. Някои от тях бяха абсурдни, съвсем малко бяха оригинални".
"Винил" е своеобразен дебют на Мик в голямото кино. До този момент той все не е поемал толкова грандиозен тв ангажимент.

Това е сериозен урок - до колко е способен да участва в процеса на подготовка. "Но няма как да прекарваш всяка минута от живота си в сериала -това не е твоята работа. Но е твое творение, твое чадо - и не искаш да го изпуснеш. Без да ставаш обсесивен, трябва да държиш ръката си на кормилото", заявява фронменът на "Ролинг стоунс".
Има и още една причина Джагър да държи под око "Винил": неговият син Джеймс е актьор в сериала. Той играе фронтмена на неопитна прото-пънк банда. "Не съм настоявал да бъде избран за ролята", обяснява легендарният музикант. "Само помолих да го оставят да се яви на прослушванията и да видим как ще се справи там". Актьорският състав включва още Оливия Уайлд - известна като чаровната 13 от "Д-р Хаус", Рей Романо ("Всички обичат Реймънд") и Джуно Темпъл. Сюжетът смесва измислени герои с актьори, които играят съществуващи музикални звезди като Дейвид Боуи, Елвис Пресли и Лу Рийд.
Подготовката на Боби Канавал за главната роля

му струва жестоки усилия и безсънни нощи

Той се среща с мениджъра Дани Голдбърг, който представя Beastie Boys и "Нирвана". Ходи на уроци по китара с Лени Кей, който е сред основателите на бенда на Пати Смит. И най-вече - прекарва много време със Скорсезе, който активно оформя героя на Ричи.

Актьорът е работил над 17 часа всеки ден от седмицата без неделя. Но твърди, че всеки миг от тях е заслужавал усилието.
Чаровната Джуно Темпъл, която играе секретарка на главния герой в сериала, разказа пред Стаси Кара в "Като на кино" по bTV, че само глупак би отказал роля в подобен сериал. За нея героинята й е вдъхновение. "Работи в музикалната индустрия, която е предимно насочена към мъжете. На дъното на веригата е. Тя е момичето, което носи сандвичи, а целта й е да се движи нагоре. Амбициозна, огнена, интелигентна. Има ухо да разбира това, което се случва в музиката. В първи епизод отива на концерт. Всъщност въпросното шоу е началото на пънк-рока - много интересно течение. Хората са го мразели, но ги е карало да почувстват поредната луда революция. Младите са се надигали срещу действителността - и са искали да кажат защо. Много от тях са му били подвластни - и това е страхотно. Джейми разбира, че дори нещо в момента да не е номер едно, то това не означава, че след време няма да се превърне в хит. Много ми харесва това у нея. Освен това се облича по-яко от когото и да сте виждали сега.".
Джуно не крие, че е трябвало постоянно да се щипе, за да си припомни, че не сънува - режисира я самият Скорсезе. Той и Джагър завладяват всички с нестихващата си енергия. "Това е най-голямото ми преживяване досега", категорична е актрисата.

Оливия Уайлд, въпреки опита си в "Д-р Хаус" и "Ориндж Каунти", постоянно се е допитвала до Скорсезе за своята Девън - жената на Ричи и някогашна активна фигура в декадентската арт-сцена на Ню Йорк. Преди да започне снимките обаче тя поставя важно условие -

не иска и да чуе

да бъде само страдащата домакиня и съпруга. "Трябва да съм сигурна, че има и нещо повече", заявява красавицата.
Уайлд остава доволна не само от предисторията на Девън, бивша муза и довереница на Анди Уорхол, но и от подхода на продуцентите, който залага на откритост и сътрудничество.

Рей Романо, звездата комик от "Всички обичат Реймънд", играе съдружник на Ричи. Когато изпраща записа си за кастинга на Скорсезе, реакцията на част от режисьорския екип, била, меко казано, обезсърчаваща. Един от хората на Мартин казал: "Скорсезе никога не е чувал за Романо". Този факт обаче се оказва в полза на актьора. Скорсезе нямал предварително изградена представа за него и му дал чудесната роля.

Сериалът е сниман на площ от 1000 квадратни метра в "Steiner Studios" в Бруклин. Именно на това място са пресъздадени офисите на звукозаписната компания до най-дребния детайл. Пространството е изпълнено с цигарен дим, с ретро обложки на албуми по стените, с пепелници, ролодекси и пишещи машини. На етажите над снимачната площадка са разположени кабинетите на продуцентската компания и мащабен отдел за костюми.

Никой не коментира какви са разходите за снимките. Засега само е ясно, че "Винил" използва голямо количесто нова и лицензирана музика, която ще се пуска и под формата на албум след всеки епизод. В България издатели са "Atlantic Records" и "Warner Bros".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай