Международният студентски филмов фестивал „NEW WAVE” започна

Международният студентски филмов фестивал „NEW WAVE” започна | StandartNews.com

София. 1600 филма са кандидатствали за второто издание на международния студентски филмов фестивал "NEW WAVE". Това стана ясно от думите на директора на феста проф. Людмил Христов по време на церемонията по откриването в кино „Одеон" в сряда. Той сподели, че някои от лентите идвали от страни като Северна Корея и Монголия. „Съжалявам, че не можахме да ги допуснем, но просто не отговаряха на условията – нашият фестивал е за страните от Балканския полуостров и държавите около Черно море" , каза професорът, цитиран от организаторите.

Едва 58 филма от 12 държави минаха през ситото на селекционната комисия с членове доц. Правда Кирова, доц. Невелина Попова, доц. Цветомира Николова, Пенчо Кунчев и режисьорът Атанас Христосков. Лентите ще се състезават за наградите Grand Prix, за най-добър български и чуждестранен игрален филм, най-добър документален филм и най-добър анимационен филм. Публиката също ще може да връчи свой приз. За него ще се гласува в събота, когато е закриването на феста. Предвидени са и отличия за режисура, сценарий и операторско майсторство.

Проф. Христов представи членовете на журито - Вяра Анкова, генерален директор на БНТ, режисьора Стефан Командарев, аниматора Весела Данчева, актьора Асен Блатечки и председателя на журито проф. Боян Биолчев.

„Когато ние бяхме студенти се състезавахме по фестивали с колеги, които сега печелят Оскари", амбицира младите кинаджии Биолчев.

За да подкрепят участниците от своите страни бяха дошли посланиците и представители на посолствата на държавите участващи в тазгодишното издание на фестивала.

Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE" се организира за втора поредна година от департамент „Кино, реклама и шоубизнес" на Нов български университет. За повече информация за членове на журито, конкурсната програма и официалната селекция посетете сайта на фестивала www.newwavefilmfest.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай