Мерил Стрийп - рекордьор по номинации за "Оскар"

Мерил Стрийп - рекордьор по номинации за "Оскар"  | StandartNews.com

Най-голямата церемония в света на киното - раздаването на "Оскарите", която тази година е на 28 февруари, предизвиква все повече коментари и исторически справки по темата. Сред най-любопитните от тях е и класацията на творците, които са били най-много пъти номинирани за престижния приз.

Първенец е Уолт Дисни - 59 номинации и 22 статуетки. Легендарният аниматор и създател на гиганта "Дисни" е получавал индивидуална награда най-много пъти от всички. Той печели цели 4 статуетки на една церемония - през 1954-а. Дисни има и почетното отличие за цялостно творчество, както и за създаването на Мики Маус.

Следва го Джон Уилямс - 50 номинации и 5 статуетки. Три от тях композиторът на музиката от "Междузвездни войни" е получил за филми на Стивън Спилбърг - "Списъкът на Шиндлер", "Извънземното" и "Челюсти". Колегата му Алфред Нюман (45 номинации и 9 награди) в интервала 1938 г. - 1957 г. е бил всяка година сред кандидатите, очакващи "Оскар". 24 номинации и 4 "оскара" има и композиторът Сами Кан, автор на песни, станали вечни благодарение на Франк Синатра - "My Kind of Town," "Come Fly With Me," и "Let It Snow".

В класацията има и дизайнер, който доминира в категорията, откакто тя е включена към наградите през 1948-а. Едит Хед, която има 35 номинации и 8 статуетки, е работила в почти всеки голям филм по онова време, често с Алфред Хичкок и легендарната Грейс Кели. И идва ред на всемирния чудак Уди Алън. Актьорът, режисьор и сценарист е с рекорден брой номинации - 24 и 4 отличия, но досега е присъствал само веднъж на церемонията - през 2002-ра, в годината след атентатите на 11 септември. Най-често е бил сред избраните заради оригинален сценарий, но и за режисура и актьорско майсторство. Режисирал е 15 актьори, номинирани за "Оскар" за главна роля.

С по-малко номинации от Уди - 21, но с повече статуетки - 6, е Били Уайлдър. Създателят на класиките "Някои го предпочитат горещо" ,"Сънсет булевард" и "Апартаментът" има 8 номинации за режисура, (колкото и Мартин Скорсезе), 12 за сценарии и 1 за продуцент.

Кевин ОТКонъл е най-ощетен в тази класация - 20 номинации, но нито една награда. Звуковият режисьор на хитовете "Топ Гън", "Арамагедон", Трансформърс" и други рекордно много пъти е очаквал заветния приз, но все безуспешно. Мерил Стрийп е първата актриса в списъка на Топ 10 - 19 номинации и 3 "оскара". Това е рекорд и сред жените, и сред мъжете. Преди нея Катрин Хепбърн държеше лидерската позиция с 12, от които 4 спечелени. Стивън Спилбърг, номиниран и тази година за най-добър филм за "Мостът на шпионите", им 3 статуетки от 15 очаквани. Резултатът от 16-то предстои на 28 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай