Малък Тошко - врагът на Малък Пенчо

Малък Тошко - врагът на Малък Пенчо | StandartNews.com

Внукът на Тато предложи хляб и зрелища на непукистите

Малък Тошко е обратното на Малък Пенчо. Вторият е посъветван от именития си баща да чете, да работи и изобщо да се потруди малко, за да не стигне до добре познатата и много българска ситуация - иска да яде, ама няма откъде. Първият обаче, бидейки внук на Първия, няма подобни проблеми. Напротив: той успешно капитализира постиженията на рода си, без да се пренапряга особено за каквото и да било. Тодор Славков триумфира на финала на финалите във "ВИП брадър", а стратегията му безупречно съответстваше на профила на гледащите "ВИП брадър": не съвсем адекватни, но пък жадни за зрелища хора. Оказа се, че няма нищо по-ефектно от пиещ непукист, заобиколен от пиещи непукисти, който обаче пие повече и е по-голям непукист от тях и затова остава без конкуренция - нещо подобно е цялата работа с риалитито на звездите. Славков до такава степен загърби нормите на телевизията, че на следващия ден след победата си изобщо не се появи в сутрешните предавания - за ужас на Гала и зрителите. И то до степен, в която беше в неизвестност няколко дни - досущ като Петко Сертов.

Първенството на внука на Тодор Живков е свидетелство за скритата мечта на риалити феновете - кой не иска да живее хулигански и веселяшки, без мисъл за утрешния ден, в постоянен делириум. И да сипе майтапи - без да прощава на никого. Богат наследник, който не се съобразява с околните - това е блянът на народа, ролевият модел, който се е превърнал в източник на подражание за толкова много. А слуховете, че Славков се е докарал до нокаут със запой след финалите, изглеждат доста логични: лафът "Продължаваме напред", който дойде от Кубрат Пулев, явно важи за всеки известен българин. Един продължава с бокса, друг с пиенето - независимо дали е паднал след удар на Кличко или в несвяст от алкохола.

Малък Тошко спечели и заради нещо добре унаследено от баща му и дядо му - да бъде народен човек. Народният човек говори свободно и слободно, създава чувство за близост и храни особената потребност на българите да си харесват "някой, който е като нас". Изпитана стратегия години наред с безотказно действие - но пък и със съмнителен резултат. Умилението, което предизвиква, е някак очаквано - носталгията към именития му дядо носи немалка подкрепа на политически партии, а какво пък остава за риалити формат.

Няма как да не обърнем внимание и на натрапчивия навик на Славков да събува гащите си, когато се напие. Това, разбира се, е атестат за особения вкус към безвкусицата на зрителите, които следят формата вече 10 години. За всеки следващ, който иска да триумфира в Къщата, ще става все по-трудно: ясно е, че трябва да е скандален. Но когато някой вече е ударил тавана, как е възможно да го задминеш? Въпрос, който ще продължи да вълнува съзнанието на зрителите, както и - не говорим ли вече за диагноза - на психиатриите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай