Купър спасява войници в Ирак

"Американски снайперист" не бе дооценен от академиците в Холивуд

Купър спасява войници в Ирак | StandartNews.com

Клинт Истууд режисира и продуцира поредния си добър филм

Носителят на "Оскар" Клинт Истууд ("Момиче за милион долара", "Непростимо") е режисьор и съпродуцент на "Американски снайперист". Лентата е по автобиографичния бестселър на Крис Кайл. За съжаление филмът не бе дооценен от Академията на САЩ и спечели само един "Оскар" - за монтаж на звукови ефекти. А бе номиниран за най-добра творба и главна роля на Брадли Купър.

Историята е за морския пехотинец Крис Кайл (Купър), изпратен в Ирак с единствена мисия: да защити братята си по оръжие. Неговата извънредна прецизност спасява безброй животи на бойното поле. Когато историите за смелите му подвизи започват да се разпространяват, той печели прозвището Легендата. Репутацията му преминава фронтовата линия и стига до врага, а определената цена за главата му го прави основна цел на бунтовниците. В същото време той е изправен и пред различен вид битка на домашния фронт, където се стреми да бъде добър съпруг и баща, но от другия край на света.

Въпреки риска за живота си и високата цена, която плаща за разделянето си от семейството, Крис служи четири мъчителни мисии в Ирак, олицетворявайки духа на американските специални части "не изоставяй никого." Но след завръщането при съпругата Тая (Сиена Милър) и децата Крис открива, че това е война, която не може лесно да загърби.

На 2 февруари 2013 г. невъобразима трагедия променя чувството за отговорност на създателите на филма. Крис Кайл, които оцеля в Ирак и посвети следвоенния си живот, за да подкрепя колегите си от фронта, беше убит недалеч от дома си в стрелбище в Тексас. Както се твърди - от ветеран, на когото се опитвал да помогне.

"И преди съм разказвал военни истории, но за мен тази бе по-различна и вълнуваща. Защото е кръстоска между военните подвизи на Крис и личните аспекти от живота му. Това я прави още по-интересна. Тя показва не само каква цена плащат участниците във войната, но и жертвата на цялото семейство. Хубаво е да се помни какъв е залогът и какво е поставено на карта, когато хората са изпратени на война. Трябва да признаем жертвите, които те правят", споделя Истууд.
Люк Граймс, Джейк МакДорман, Кори Хардрикт, Кевин Лац и Киър O'Донъл са останалите в актьорския екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай