Красиви и жестоки хищници в мрака

Ейми Адамс и Джейк Джиленхол са бивши съпрузи с недоизяснени чувства

Красиви и жестоки хищници в мрака | StandartNews.com

Ейми Адамс и Джейк Джиленхол са бивши съпрузи, които разчистват сметки

 

"Хищниците в мрака" на успешно преквалифициралия се в режисьор световноизвестен стилист Том Форд не са страшни и ужасни, а красиви, елегантни и тънещи в лукс. Те имат всичко, за което съвременният човек мечтае, или поне средният американец - пари, красота и слава. И все пак зад безупречната си обвивка тези хищници със своите фини маниери са също толкова жестоки и опасни, колкото и онези, които традиционно рисува въображението - ако не и повече. Номинираните за "Оскар" Ейми Адамс и Джейк Джиленхол са в ролите на тези хитри и жилави животни. Те са бивши съпрузи, чийто път се пресича отново след 19 години пауза. Героинята на Адамс -Сюзън получава ръкопис по пощата - новият роман на бившия й съпруг, прохождащ писател. Тя разгръща страниците и се потапя в брутална история, изпълнена с най-коварно и непонятно насилие, напомнящо романите на Кормак Макарти ("Няма място за старите кучета", "Пътят").

Том Форд смесва историята от романа с настоящето, с близкото и далечно минало на героите, превръщайки двучасовия си филм в адски напрегнат трилър до последната секунда, в който зрителят не знае кое е истина и кое не. Вижда се напрежението в очите на Ейми Адамс, докато чете романа, не е ясно обаче какъв е планът на автора, усеща се само неговата дяволска обвързаност.

"На пръв поглед "Хищници в мрака" е история за отмъщение, но ако се вгледате повече, ще видите, че е за нещо далеч по-елементарно. Филмът казва, че е важно да намериш хората в живота си и да не им позволиш да си тръгнат. В това е целият смисъл", обясни режисьорът пред списание GQ.

Първият филм на Форд "Самотният мъж" (2009) е тиха и красива история за тъгуващ интелектуалец (Колин Фърт) по загубата на партньора си.

През 2011-а по препоръка на приятел дизайнерът прочита книгата на Остин Райт „Тони и Сюзън", публикувана през 1993 г. и веднага си осигурява правата, без дори да знае какво ще прави с тях. Три години по-късно той е готов да напише сценария и го прави само за шест седмици - така се появяват "Хищници в мрака". Драмата спечели голямата награда на журито в основния конкурс „Сребърен лъв" на кинофестивала във Венеция.

Филмът започва с впечатляващи кадри на танцуващи голи немлади жени, които бяха дефинирани от някои критици като заклеймяване на грозната телесност и възрастта. Режисьорът разказва обаче, че не е виждал по-щастливи хора от актрисите, докато снимали тези кадри. Той обяснява: "Толкова много се забавлявахме. Когато гледах материала, бях поразен от красотата и енергията им. Те не се интересуват от това, което обществото им казва, че трябва да бъдат. И какви са те? Щастливи. А каква е Сюзън, която е всичко, което обществото казва, че трябва да е? Жалка."

*****

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай