Кралят на сериалите

Кралят на сериалите  | StandartNews.com

Breaking bad е най-харесваната телевизионна поредица в историята

Ако в последните години не можете да се отървете от впечатлението, че киното, което уж трябва да е по-ефектно, въздействащо и артистично от телевизията, не успява да стъпи на малкия пръст на най-известните сериали, имате куп основания да мислите така.

Холивуд отдавна е забуксувал, а ходенето на кино все по-често вкарва в ситуация, в която гледаш филм за края на света - я заради зомбита, я заради годзили, смъртоносни вируси или планетарна конспирация. Преди премиерата му обаче вече са тръгнали трейлъри за още 5 суперпродукции на същата тема. Най-добрите сценаристи, актьори и режисьори все по-често се отдават на телевизионни проекти, а наградите "Еми", както и класацията в най-популярния сайт за филми IMDB, посочи официалния крал на сериалите: Breaking bad - превеждан у нас като "В обувките на сатаната". Петте сезона на напрегнатата наркодрама приковаваха няколко години поред американците към телевизора, а нашенците към торентите, чакащи с нетърпение следващата серия. Вероятно защото сериалът има една тайна, която е лесно и бързо обяснима: просто е сниман по перфектен сценарий с жестоки актьори и прекрасна режисура. И се харесва на всеки, който не разбира защо трябва да гледа български сериал, само защото се говори на български език и може да срещне актьорите по улиците. И все пак - каква е завръзката на сериала, който накара целия свят да впери очи в необикновения му сюжет?

Учител по химия, доработващ пари в автомивка, тъкмо е навършил 50. Той е воден от две най-силни чувства: тъгата, че е пропилял целия си живот и че единственото нещо, което е останало важно за него, е семейството. Вероятно е склонен да доизгасне така, както го е правил няколко десетилетия, но природата му отнема и тази възможност: диагностициран е с рак на белия дроб. Нещата отиват съвсем на зле, когато вижда по телевизията, че полицията (водена от неговия баджанак) е разбила лаборатория за метамфетамини, където са били намерени и стотици хиляди долари. Учителят по химия по-късно разбира съвсем случайно, че и един от неговите най-непрокопсани ученици е вътре в далаверите. И внезапно го осенява спасителна мисъл: уменията му са на достатъчно високо ниво, за да произвежда качествена дрога, а ученикът му може да му помогне в разпространението и продажбите. Учителят знае, че има няколко месеца, докато болестта го довърши, в които поне да остави достатъчно пари на семейството си. А тандемът му с ученика в опасните среди на наркотиците е един от най-забавните и вълнуващи в киното. Останалото е история, а ето и кои са най-интересните факти около сериала.

Феноменът Браян Кранстън

Колко рядко се случва в света на актьорите някой да остане незабелязан цял живот и едва в 30-ата година от кариерата си да забие зверски добра роля, която буквално го увековечава за поколения наред? Браян Кранстън на няколко пъти обра всички възможни награди за телевизия. А начинът, по който изгради страхотна амплитуда - от отчаян и болен от рак 50-годишен учител по химия до главатар на наркомафията в американския Югозапад - е направо за учебниците. Браян има славата на един от най-трудолюбивите актьори зад Океана. Той е прецизен, рационален тип, който методично следи прогреса на персонажа и знае как леко и незабележимо да премине от герой в антигерой. Дотолкова се вманиачава в сериала, че с течение на времето започва да борави дори с килограмите си - в началото е леко затлъстял, а с всеки следващ епизод смъква малко от теглото си, за да постигне реална фигура, която да съответства на напрегнатата си работа на готвач на амфетамини. Постепенно походката му става все по-бърза, стойката все по-изправена, погледът - все по-студен и пронизващ. "Обичам този преход - от несигурност към самоувереност. Това беше моят преход в живота, такъв е и този на Уолтър Уайт в Breaking bad. Може би заради това образът му ми допадна толкова много", казва Кранстън.

Арън Пол и готиният Джеси

Дуетната половинка на Уолтър - Джеси Пинкман, направи фундаментална и запомняща се роля, която кара всеки зрител да хлътне по образа му още в първите няколко епизода. Интересното е, че по сценарий Джеси е трябвало да бъде второстепенен персонаж и да умре още в края на първия сезон. Играта на Арън Пол обаче грабва въображението и доверието на сценаристите и решават да го направят основен играч до самия край на сериала. В един момент пък обмисляли епизодите да завършат със смъртта на младока, която да бъде тежката цена, платена от Уолтър за прегрешенията му. За радост на феновете обаче, след хиляди ужасии, които му се случват, Джеси оживява.
В нета са луди по най-обиграния номер на основния помощник на мистър Уайт - да допълва с "BITCH" почти всяко свое изречение, с повод и без повод. За всичките 5 сезона Джеси изрича 54 пъти думата, а в интернет е пълно с колажи с негови цитати.

Писмото на Хопкинс

Един от най-големите фенове на сериала е сър Антъни Хопкинс. След като му препоръчали поредицата, легендарният актьор се заключил у тях за две седмици и изгледал всичките епизоди. Хопкинс после написа писмо към Брайън Кранстън, който играе главната роля, и го засипа с куп суперлативи. В него той определи ролята му като най-перфектната актьорска игра, която е виждал.

"Никога не съм гледал нещо подобно. Просто брилянтно! Твоята роля като Уолтър Уайт е най-внушителното актьорско майсторство за всички времена!", сподели тогава Хопкинс в отворено писмо към Кранстън във Facebook. "Каква е тази невероятна и чиста сила, която струи от всички ви по време на цялата продукция? Наистина, какво е това? Минали са пет или шест години, а продуцентите, сценаристите, режисьорите, операторите, всеки един в своята област, е успял да поддържа дисциплина и контрол от началото до края. Това е (простете за изтърканата дума) страхотно!", възхити се Хопкинс.

В писмото си Антъни също така сравнява сюжета с Шекспирова или гръцка трагедия, която е започнала като черна комедия, а се е превърнала в "лабиринт от кръв, разрушение и демоничност".

Какво значи заглавието?

По родните телевизии заглавието на сериала е преведено съвсем нескопосано: "В обувките на Сатаната". Това е не само естетически неиздържан, но и нямащ кой знае колко общо с истинското име на поредицата превод. "Breaking bad" всъщност е израз от американски сленг в югозападните щати. И означава внезапно да се изправиш срещу рамките, да излезеш извън модела, да нарушиш закона. Още в първия епизод има интересна размяна на реплики между двамата. Героят на Арън Пол забелязва, че Уолтър е просто трескав и страшно ентусиазиран за това да изкара спешно пари от наркотици. Пита го "защо". След дълга пауза Уолтър му отговоря. "Защото се събудих".

10-те топ фрази

1. Стой далеч от моята територия.

Фразата е увековечена с куп клипчета и колажи в мрежата. Уолтър Уайт я изрича, когато уж се е отказал от бизнеса, но забелязва как идват нови дилъри да завземат опразнената от него ниша.

2. Ако си достатъчно отдаден, можеш да направиш всяка лъжа истина. Веднъж казах на една жена, че съм Кевин Костнър, и стана - понеже го вярвах.

Адвокатът с блестящ речник Сал Гуудман - обяснявайки на Уолтър, че трябва да е по-уверен в думите и действията си.

3. Млъкни и ме остави да умра в мир.

Наемният убиец Майк - в последната сцена, след като е застрелян от Уолтър. Невъзмутим поглед, жестока интонация и истинското майсторство да накараш зрителите да заобичат антигерой.

4. Какъв е смисълът да си извън закона, когато пак ти се налага да носиш отговорност?

Ученикът Джеси Пинкман - в момента, в който започва да осъзнава сериозната част на бизнеса с амфетамини.

5. La familia es todo (Семейството е всичко.)

Лидерът на латиноамериканската мафия Хектор го изрича с не по-малко гробовен глас и маниер от този на Марлон Брандо в "Кръстникът".

6. Това, че си застрелял Джеси Джеймс, не те прави Джеси Джеймс.

Майк - опитвайки се да припомни на Уолтър, че му липсват качества, за да се превърне в истински наркобарон.

7. Единственото, което чакам, е ракът да се върне обратно.
Съпругата на Уолтър - в една от най-конфликтните ситуации между двамата, когато вече е научила с какво се занимава действително той.

8. Моето име е агент Шрейдър, а ти можеш да се шибаш.

Доброто ченге Шрейдър и предсмъртните му думи, с които успява да запази достойнството в най-страшния момент.

9. Гледах как Джейн умира.

Уолтър признава на партньора си Джеси, че е можел да спаси любимата му, но не го е направил.

10. Няма да убия теб. Ще убия жена ти, ще убия сина ти, ще убия малката ти дъщеря.

Хладнокръвният наркобарон Густав Фринг, отправяйки последното си предупреждение към Уолтър.

Интересни факти

- Арън Пол никога не е посещавал класове по актьорско майсторство. "Винаги съм си мислил: "Хей, преструвай се на някой друг, това е напълно достатъчно", казва той рецептата си.

- Благодарение на успеха на сериала, някои наркодилъри са започнали да добавят синя боя към кристалния си метамфетамин, в опит да "брандират" продукта си.

- Според Анна Гън, която играе Скайлър Уайт, Кранстън е плакал в продължение на 15 минути след заснемането на сцената, в която Уолт позволява гаджето на Джес - Джейн Марголис да умре.

- След като гледал 14-и епизод от пети сезон, "Ozymandias", Джордж Р. Р. Мартин нарекъл Уолтър Уайт по-голямо чудовище от който и да било в "Игра на тронове" и обещал да "направи нещо по въпроса" в следващата си книга.

- По време на снимките на епизода, в който Уолт убива Майк, целият екип носи черни ленти на ръцете си, за да почете последния епизод на Джонатан Банкс.

- Тъй като е и анаграма на "finale", някои хора са забелязали, че заглавието на последния епизод "Felina" може да бъде разделено на Fe Li и Na - химичните символи за желязо, литий и натрий. Или с други думи: кръв, метамфетамин и сълзи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай