Командарев показва "Съдилището" на кинофест във Варшава

Командарев показва "Съдилището" на кинофест във Варшава   | StandartNews.com

Тази седмица се оказа хубава за българското кино. В началото филмът "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, двойка в професията и живота, бе удостоен с едно от най-желаните отличия на кинофестивала в Сан Себастиан - в раздела "Нови режисьори". После дойде новината, че е избран за конкурса на Международния филмов фестивал в Токио, един от най-престижните кинофоруми от категория "А".

От същия клас е и Международният кинофестивал във Варшава, където пък "Съдилището" на Стефан Командарев ще има световна кинопремиера на 16 октомври.

"Част сме от официалната конкурсна програма, което е важно както за филма, така и за българското кино", споделя продуцентът и режисьор Командарев.

"Съдилището", подобно на своя предшественик -"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", разказва една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението - всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Филмът е заснет на уникални места по върховете на Родопите.

Голям екип от каскадьори са помагали на актьорите за спиращите дъха сцени. Пълнокръвните образи са пресъздадени от Асен Блатечки, звездата на сръбското кино Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев - Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев. Лентата, копродукция между България, Германия, Хърватия и Македония, излиза на екран у нас на 21 ноември.

След това творбата на Командарев ще участва в международните кинофестивали в Хайфа, Мюнхен, Люксембург, Гоа в Индия и Лондон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай