Кодът Къмбърбач

Кодът Къмбърбач | StandartNews.com

Британският актьор е по пътя към първия си "Оскар", очаква и дете

Бенедикт Къмбърбач набра страшна скорост през последните години и в киното, и в телевизията, и по пътя към сърцата на жените по цялото земно кълбо. Той беше модерният "Шерлок" на BBC, игра в "12 години робство", даде гласа си на дракона Смог от "Билбо", и на Ширхан от "Книга за джунглата". Скоро ще бъде и Доктор Стрейндж, комиксовият герой на "Марвел". Ролите му са различни, а талантът - необятен, казват колегите му за него. Сега се бори за "Оскар" за ролята си в "Игра на кодове". Там е Алън Тюринг, брилянтният математик, хомосексуалист, който разбива шифъра на нацистите "Енигма", но се самоубива заради присъдата на обществото за сексуалната му ориентация. Бенедикт беше избран преди ден за звездата, с която британките предпочитат да излязат за една вечер и измести мастити секссимволи като Брад Пит и Дейвид Бекъм.

Преди церемонията по раздаването на оскарите, която е на 22 февруари, той ще се ожени за Софи Хънтър, театрална режисьорка, с която очакват и първата си рожба.

Ражда се на 19 юли 1976 г. в Лондон

Прекарва 1 година в Тибетски манастир и овладените там техники за самоконтрол му вършат работа и досега в професията, казва самият той

12 години живя с Оливия Пулет, с която се познават от студентските години.

Висок е 1,83 см

Баща му Тимъти Карлтън и майка му Уанда Вентъм са хора от професията - дори играят родителите на Шерлок в тв поредицата.

Бен учи в "Хароу", където се отдава на изобразително изкуство, рисува маслени платна, тренира ръгби и чете пиеси на килограм.

Изиграва първата си роля на 13 - Титания, Кралицата на феите в "Сън в лятна нощ".

През 2011 г. печели наградата на The Evening Standard за най-добър актьор заедно с Джони Лий Милър за пиесата "Франкенщайн", режисирана от Дани Бойл. Всяка вечер Къмбърбач и Милър разменят помежду си ролите на Чудовището и Виктор Франкенщайн. През април 2012 г. дуото печели и приз "Лоурънс Оливие".

Истинският пробив на Бенедикт на голям екран е през 2004-та, когато играе професор Стивън Хокинг, известния учен страдащ от тежко заболяване, в едноименната лента "Хокинг".

През 2011-а участва в номинираните за "Оскар" "Дама, поп, асо, шпионин" и "Боен кон".

Фенките му се наричали "къмбербитчис", ("кучки" на английски), но след неговата намеса се преименували на "CumberCollective".

Поставен е под номер 1 в класацията на списание "Емпайър" за 100-те най-секси филмови звезди през 2013-та.

Бенедикт обича екстремните спортове - скачане с парашут и гмуркане, каране на високоскоростни мотори.

Бен дарява рисувани от него скици за благотворителност - като истински потомък на достойни мъже.

Дядо му Хенри, уважаван член на лондонското висше общество, е участвал в двете световни войни. Прадядо му Хенри Арнолд Къмбърбач е бил консул на кралица Виктория в Турция.

За името си Бен коментира: "Къмбърбач - звучи като пръдня в банята, нали? Какво пухкаво старо име. Никога не съм могъл да го произнеса в понеделник сутрин. Когато станах актьор, мама не беше сигурна дали трябва да го запазя. Но сега съм поласкан. Има даже такъв глагол -"да Къмбърбачваш" публиката. Кой знае, до края на годината може да се превърне в псувня! Но е едновременно и лудо, и ласкателно".

Всеки път, когато съм в бар с момиче, ме снимат. Който има компютър и иска, може да узнае хронологията на моите връзки. Разбрах, че папараците са неизбежно препятствие", вдига рамене Бенедикт.

Преди да стане Шерлок, е Ван Гог в лентата на BBC "Нарисувано в думи".

Играе Ричард III в The Hollow Crown, заедно с Джуди Денч, която е приятелка на родителите му. Тя го хвали, че е джентълмен по сърце

В коментара за външния си вид вкарва и самоирония: "Благословия е да имаш странно лице - между приличащо на видра и нещо, което хората намират за смътно атрактивно".

Има полусестра Трейси Тебърнейкъл, от първия брак на майка си

Билетите за спектакъла "Хамлет", който ще играе през август 2015 в "Барбикан", свършват за 3 часа

Обяви годежа си с Хънтър по старомоден начин - на страницата на The Times за "предстоящи сватби" през ноември 2014

Годежният пръстен е на стойност $470,000 и е от 3-каратов диамант, обсипан с 100 по-малки наоколо.

На 7 януари 2015 с годеницата му съобщиха, че очаква дете

Къмбърбач и Алън Тюринг, героят му от "Игра на кодове", всъщност имат роднинска връзка. Според историческия сайт Ancestry, двамата се падат 17-и братовчеди по бащина линия. Връзката се засича от 14 век. Те са били родственици на Джон Бюфорт, първия граф на Съмърсет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай