Кинопремиери на седмицата

Кинопремиери на седмицата  | StandartNews.com

Страховитият екшън е по едноименния роман на Джеймс Дашнър
Асансьор води към смъртта
Дилън О'Брайън търси изход в "Лабиринтът: Невъзможно бягство"

Филмът "Лабиринтът: Невъзможно бягство" е базиран на първата книга от бестселър поредицата на Джеймс Дашнър. Публикуван през октомври 2009 г., романът пленява въображението на читателите по целия свят. Защото го възприемат като комбинация от "Повелителят на мухите", "Игрите на глада" и тв сериала "Изгубени".

"Лабиринтът" е много по-различна история, която разказва за надеждата и потенциала на човешкия дух. Не мисля, че героите ми ще реагират като в "Повелителят на мухите". Смятам, че те са по-цивилизовани, дисциплинирани и решени да оцелеят и да избягат", казва Дашнър. За да пресъздаде очакваното от всеотдайни фенове на голям екран, екипът от продуценти се обръща към режисьора Уес Бол.

Сюжетът се завърта около Томас, който се събужда в непознат асансьор, издигащ се все по-високо. Когато най-накрая спира и вратите се отварят, той е посрещнат от група момчета, които обитават Поляната - голямо открито пространство, заобиколено от огромни бетонни стени. Томас не помни нищо, не знае как е дошъл, от къде е, не може да си спомни родителите си, миналото и дори собственото име. Никой от останалите момчета от Поляната не знае как или защо е попаднал на това място. Те знаят само, че всяка сутрин гигантските бетонни врати, които водят към Лабиринта, се отварят и всяка вечер при залез слънце се затварят. А на всеки тридесет дни с асансьора пристига ново момче. Затова и пристигането на Томас е очаквано. Изненадата обаче настъпва скоро - появява се Тереза, първото момиче на Поляната. Тя се обръща към Томас по име. Така той научава, че всеки жител на колонията играе важна роля - градинар, строител или елитен бегач, съставящ Карта на лабиринта, който държи всички в плен и променя конфигурациите си всяка вечер. Бегачите се надпреварват с времето, като се опитват да обхванат колкото е възможно по-голям район преди залеза, когато Лабиринтът се затваря и из коридорите на бетонната конструкция плъзват смъртоносните биомеханични Скръбници. Бегачите се ръководят от три постулата: "Никога не спирай да тичаш", "Винаги бъди нащрек", "Върни надеждата". Макар и новодошъл, Томас изпитва странното усещане, че Поляната и Лабиринтът са му познати. Има нещо, заключено в спомените му, което може да бъде отговор за решаване на загадката на Лабиринта и в действителност да посочи пътя към света навън.

"Имах ясна представа за това как изглежда Поляната. Разбрах, че това е свeтът, в който искам да живея през следващите няколко години", казва младият режисьор. "Основната идея е, че трябва да си достатъчно смел, за да се изправиш пред неизвестното, ако искаш да откриеш себе си", твърди още той.

Начело на актьорския състав е Дилън ОСБраян като съобразителния Томас, който е убеден, че има изход от Лабиринта. Познат на феновете на MTV от поредицата Teen Wolf, той притежава силно внушение за обикновен човек. "Зрителят е склонен да се оприличи с Дилън по начин, който напомня на младия Том Ханкс. Той не е прекалено обаятелен, но е страхотен атлет. Дилън може да се справи без проблем с физическите изисквания, необходими за героя", обясняват продуцентите.

Амл Амийн е в ролята на авторитетния Алби, който създава митология и правила за живот на момчетата. Основният противник на Томас в Поляната е Гали - Уил Полтър от комедията "Семейство Милър". Британската актриса Кая Скоделарио играе единствената млада жена сред заселниците - Тереза, която има мистериозна връзка с Томас. Тя е гаднярка, каквато трябва да бъдеш, когато си запокитена на Поляната сред десетки млади мъже.

Българин снима "Френска приказка"

Романтичната комедия "Френска приказка" на Аньес Жауи и Жан-Пиер Бакри е първият филм, който ще се разпространява у нас едновременно в кината и в интернет от днес, съобщават от "Арт фест". Специален гост на първата предпремиерна прожекция в Дома на киното бе операторът на лентата Любомир Бакшев, който от години живее и работи във Франция. Във филмографията му са и най-новите драми с Джули Делпи ("Два дни в Ню Йорк", "Скайлаб", "Два дни в Париж"), както и творби на Абделатиф Кешиш, Фолкер Шльондорф и много други.

Лора е чаровна девойка на 24, която сънува Принца от приказките. И когато съдбата й посочва Сандро, тя решава, че го е открила. Но запознанството с тайнствения Максим Волф поставя под въпрос бляновете. Близките на Лора и Сандро също се борят със своите проблеми и попадат в много комични ситуации, предизвикани от сблъсъка между мечтите и реалността.

Аньес Жауи и Жан-Пиер Бакрие са не само сценаристи и режисьори, но играят и главните роли. Партнират им Артур Дюпон, Бенжамин Биолей, Доминик Валадие и Валери Крузе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай