Кървав и брутален Мел Гибсън

Андрю Гарфийлд е в главната роля

Кървав и брутален Мел Гибсън | StandartNews.com

Новият филм на режисьора е страховит антивоенен епос

 

Кървав и брутален, чувствен и любовен, военен и антивоенен - всички определения пасват еднакво добре за новия филм на Мел Гибсън "Възражение по съвест". 60-годишният актьор и режисьор е направил онова, което само творец от неговия ранг може - първокласен епос за разрушителните, но и съзидателните сили на човешкия род. Неслучайно Гибсън пое стремително по червения килим, спечелвайки отличието за режисьор на Холивудските филмови награди. Мнозина критици му предричат номинации за "Оскар" и "Златен глобус", ако не и няколко статуетки.

Драмата за Втората световна война разказва истинската история на младия, добър, скромен и чувствителен Дезмънд Дос. Талантливият Андрю Гарфийлд е забележителен в ролята. Възможностите му изглежда са оценени и от Мартин Скорсезе, защото Гарфийлд е в главната роля и в неговия нов филм - "Мълчание" (предстои през януари). Дезмънд Дос се записва доброволец в армията, защото не може да отстъпи на чувството си за дълг към родината, но отказва да носи оръжие и да убива хора по религиозни причини. Неговото възражение по съвест го превръща в предател в очите на обикновените войници. Всичко се променя, когато ротата с младоци се озовава в Япония на хребета Хаксоу. Случващото се там не може да се преразказва, а само да се гледа със затаено и ужасено сърце. Дезмънд Дос спасява сам 75 души, за което е достоен с Медал на честта - най-високото военно отличие на САЩ.

"Възражение по съвест" е първата режисьорска работа на Гибсън от десет години насам - последната беше "Апокалипто" от 2006-а.

"Гардиън" подчертава, че е направен забележително, а "Холивуд рипортър" пише: "Темите за смелостта, патриотизма, вярата и непоколебимото придържане към личните убеждения присъстват постоянно в режисьорските проекти на Гибсън - както и интереса към кръвопролития. Всичко това е вплетено изключително добре в тази силна истинска история за героизъм без насилие, преодолявайки клишетата за военните филми - и предлагайки затрогваща драма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай