Кардинале за три дни в София

Клаудия Кардинале много се смя, когато през 2011-а Вежди Рашидов й закачаше "Златен век" на ревера

Кардинале за три дни в София | StandartNews.com

Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ и разходка из Ларгото са още в програмата на Клаудия

Звездата играе себе си в нашата лента "Имало едно време един уестърн", чиято премиера е в сряда в Операта

Клаудия Кардинале каца във вторник в София и ще остане три дни. Близо четири години, след като гостува на международния София филм фест, италианската звезда отново ще е тук, но този път за премиера на 140-ия филм в нейната кариерата. "Имало едно време един уестърн" (Twice Upon a Time in the West) е игралният дебют на известния ни документалист Борис Десподов ("Коридор номер 8", "Три сестри и Андрей" ). Световната премиера на лентата ще бъде утре в голямата зала на Софийската опера и балет пред 900 високопоставени гости. По екраните филмът тръгва в петък, едновременно в мрежата на Cinema City и Cine Grand в цялата страна, както и в кината "Одеон", "Euro Cinema", Дом на киното, G-8 Cinema и Френския културен институт. Дистрибутор за България е компанията "Синескоп".

"Имало едно време един уестърн" разказва за Мила, която бяга от садистичния си съпруг и попада в призрачен град, някъде в пустинята. Сюрреалистичният пейзаж е служил някога за декор на италиано-американския спагети-уестърн на Серджо Леоне "Имало едно време на Запад" ,и на още много други, и местните жители живеят все още в сянката на старите времена. Мила намира работа като домакиня в къщата на мистериозна възрастна жена и много скоро открива, че работи не за друг, а за самата Клаудия Кардинале. Легендата играе себе си и често разказва случки от живота си, които изобщо не са в сценария. Но са толкова интересни, че стават част от лентата. Между двете жени се ражда приятелство и те намират сили да се изправят срещу наближаващата опасност. Скоро се появяват романтичен каубой и мистичен индианец и границата между реалността и фикцията започва да избледнява. А когато се появява злодеят, всичко става като на кино. Костюмите на Кардинале в кинотворбата са на Джорджо Армани.

Снимките на филма са продължили шест седмици между пустинята Табернас в Южна Испания и дома на Клаудия Кардинале в Париж. В него участват и Диана Паскалева, Алекс Брендемюл, Франсес Гарридо, Пепе Фонда, Лаура Конехеро, Красимир Иванов и Лoрънс Бъртън. "Беше страхотна емоция да се завърна след цели 47 години отново на снимачната площадка на "Имало едно време на Запад" на Леоне и да видя, че всичко е запазено. Лукино Висконти ме научи на всичко, което знам за киното, и сега се чувствам длъжна да помагам на млади режисьори, които правят първите си крачки в това изкуство и да се опитам да им предам поне малко от енергията на киното, с което съм закърмена, казва звездата пред най-тиражираното италианско седмично списание "Chi".

Десподов е и продуцент и съсценарист на лентата заедно с Андрей Паунов. Филмът е продукция на "Артхаус блокбастърс" с финансовата подкрепа на Национален филмов център в копродукция с БНТ и "Аудиовидео Орфей".
През 2011 г. Клаудия Кардинале бе наградена с най-високото отличие на Министерство на културата ни, орден "Златен век" - за цялостен принос в развитието на световното кино, както и с приза на Столична община. Този път министър Вежди Рашидов е поканил голямата актриса на разходка из разкопките при Ларгото, след което те ще обядват заедно. После звездата ще има среща и с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Кардинале ще даде официална пресконференция заедно с екипа на филма. На 8 октомври ще бъде удостоена с почетна степен "Доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и ще има отворен клас за студентите. Заради нея от НАТФИЗ дори помолили продуцентите на "Имало едно време един уестърн" да изпратят мерките на Кардинале, за да й ушият специално професорска тога и шапка, с които актрисата да е на церемонията, разказват от екипа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай