Кардинале в наш филм

Кардинале в наш филм | StandartNews.com

В Once Upon a Time in The Western звездата от "Имало едно време на Запад" играе себе си

Голямата Клаудия Кардинале се е съгласила да се снима в български филм. Once Upon a Time in The Western е по сценарий на Захари Карабашлиев и е режисьорски дебют в игралното кино на документалиста Борис Десподов. Изпълнителен продуцент на цялата авантюра е Красимир Иванов. Именно негов е приносът голямата италианска звезда да влезе в родната продукция. "Фактът, че Клаудия Кардинале прие предложението да снима филм, който е дебютен за режисьора, е страхотен риск за една актриса от нейния ранг. Как се нави? Отидохме й с Боби на гости в Париж, като преди това й бяхме дали материали, пихме кафе и тя каза "да", разказва Иванов пред БНТ

"Разковничето бе да се проследи една човешка история, която е колкото българска, толкова и универсална. Млада българка в търсене на своето бъдеще среща героинята на Кардинале. Легендарната италианка играе себе си - звезда в залеза на кариерата си, която все по-рядко търсят за нови роли. Тя помага на българката да живее по-смело, а младата жена подкрепя актрисата да преживее залеза на кариерата си", обяснява Десподов.

Заигравката с "Имало едно време на Запад" на Серджо Леоне съвсем не е случайна. И двата филма са заснети в Андалусия, в Табернас - единствената пустиня в Европа. Когато режисьорът посещава мястото, усеща, че там местните хора живеят с американска мечта като в уестърн филм.

"Над 300 хиляди българи са в Испания, отишли там с мечтата за по-добър живот. Емигранти, които стигат до квинтесенцията на Запада - уестърна. Боби дойде при мен с идеята за този филм, но мястото беше, което ни вдъхнови. То напомня за Запада като символ на свободата. Филмът ти казва мечтай, опитвай и можеш да постигнеш мечтите си", споделя Карабашлиев.

"Имахме невероятни изживявания обаче в Табернас. Там хората твърдяха, че след като Леоне е снимал през 1967-ма своя филм, градчето им се спасило от западане. Човекът например, който хранел продукцията навремето, сега е солиден ресторантьор", разказва продуцентът.

Once Upon a Time in The Western в момента е в постпродукция и ще бъде готов в края на годината. Фестивалът в Сънданс вече обяви, че го очаква. Ако го харесат, ще бъде поканен за участие. Лентата е копродукция с БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай