Къмбербач разбива кодовете на нацистите

Къмбербач разбива кодовете на нацистите  | StandartNews.com

Кинаджии от всички страни потриват ръце за поредната порция удоволствие. Те ще изгледат преди всички на голям екран най-новите заглавия от седмото изкуство. 16 са премиерите на 58-ото издание на Лондонския филмов фестивал, който ще посреща звезди от цял свят от 8 до 19 октомври.

Кинолентата ще пререже Бенедикт Къмбербач. В момента той е свръхпопулярен не само в Лондон, но и в Холивуд, след като се снима в хитови продукции и там. Сега Бенедикт ще бъде Алън Тюринг в "Игра на кодове" - филма, с който започва фестът. Ще му партнират Кийра Найтли и Марк Стронг, с когото Бенедикт игра в шпионския трилър "Асо, дама, поп, шпионин".
У нас Къмбербач стана популярен от малкия екран с ролята си на съвременния Шерлок Холмс. Догодина звездата превзема театралната сцена на "Барбикан" като Хамлет.

За британеца да влиза под кожата на реални личности не е нещо ново. Бил е Ван Гог, Стивън Хокинг, Джулиан Асанж. Героят му е брилянтният математик и криптоаналитик Алън Тюринг, който успява да разбие кодовете на германската шифровъчна машина "Енигма". Смята се, че той има принос за по-бързото приключване на Втората световна война.

Наскоро в интервю Къмбербач сподели, че се разгневява всеки път, когато се сети колко животи е спасил индиректно Тюринг, а личната му свобода е отнета. Става въпрос за това, че е осъден за хомосексуализъм и подложен на химическа кастрация. След като тялото му започва да се променя, порастват му гърди и прочее, решава да сложи край на живота си и изяжда ябълка с цианид. Тогава е на 41. Има негова статуя в Университета на Съри. През 2013 г., 59 години след смъртта му, е помилван от британската кралица.

Клеър Стюарт, директор на фестивала в Лондон, казва: "Филмът ще въздаде от екрана справедливост за идеите, същността и личната история на Алън Тюринг и за неговия огромен принос в британската история и съвременния живот".
Лентата е създадена по биографичната книга на Андрю Ходжис Alan Turing: The Enigma. На фестивала в Лондон историята ще има европейска премиера, но паралелно ще се прожектира и в други киносалони във Великобритания. Очаква се по червения килим пред кино "Одеон" да преминат Бенедикт Къмбербач, Кийра Найтли, която изпълнява ролята на близка приятелка на Тюринг, и режисьорът Мортен Тилдум.

След като филмът спечели наградата на феста в Торонто, "Игра на кодове" беше заподозрян и за един от основните претенденти за "Оскар" догодина.

Между другото Къмбербач преди ден заяви пред британските медии, че няма нищо против да играе Шерлок до края на дните си. "Искам да бъда Шерлок, докато с Мартин Фрийман (който е доктор Уотсън - б.а.) сме способни да заучаваме репликите до дълбока старост", каза чаровникът.

За десерт на форума е подготвена отново драма за Втората световна война. Това е "Ярост", в който главната роля се изпълнява от Брад Пит. Дали той ще пристигне за премиерата на 19 октомври с г-жа Пит, обаче не е ясно.

Във филма още участват Шая Лебьоф, Логан Лърман и синът на Клинт Истууд - Скот Истууд. Режисьор е Дейвид Айър. За работата си той казва: "В наши дни е трудно да убедиш студио да вложи много пари във военен филм. Това е факт. Просто живеем в свят, в който големите филми от този жанр са рядкост. А това, което най-много ме разочарова, е, че все се намират хора, които политизират всичко и смятат военните филми единствено за пропаганда. С "Ярост" ние няма да пращаме политически послания, а просто ще разкажем една история за истинския героизъм, който са демонстрирали съюзническите сили през Втората световна война. Бих казал, че в много отношения следваме подхода на Спилбърг към "Спасяването на редник Райън"."

Действието се развива през 1945а година, а историята разказва за опитите на армейския командир Уордади (Брад Пит) и четиричленния екип на неговия танк "Fury" да изпълнят важна и изключително опасна мисия в сърцето на нацистка Германия.

Сред другите заглавия на кинофорума са "Testament of Youth" по мемоарите на Вера Бритън, "War Book" на Том Харпър, "Розова вода" на Джон Стюарт, "Малък хаос" на Алън Рикман, Wild с Рийзи Уидърспуун, българският филм "Виктория".
Наградите на Лондонския фестивал ще се раздават на церемония на 18 октомври, когато ще се обявят отличията за най-добър филм, дебют и новоизгряваща звезда. В състезателната програма са 12 ленти.

По същото време отвъд океана ще върви 52-ри Нюйоркски филмов фестивал. На 12 октомври форумът ще бъде открит с филма на режисьора Дейвид Финчър "Не казвай сбогом". Главните роли в трилъра се изпълняват от Бен Афлек и Розамунд Пайк.

Зрителите ще имат възможността да видят и световната премиера на новия филм на Пол Томас Андерсън - екранна адаптация на романа "Вреден порок" от 2009 г. на американския писател Томас Пинчън.

Пачино ще е Ирод на Албиона

Ал Пачино ще се завърне на театралната сцена в Лондон след повече от 30 години в адаптация на пиесата на Оскар Уайлд "Саломе".

Актьорът от "Белязаният" е играл два пъти в драмата на американска сцена, като представлението на "Лос Анджелис продакшън" беше превърнато във филм с участието на Джесика Частейн. Пачино също така написа, режисира и участва в документалния филм Wilde Salome, разказващ за обсебването на писателя от историята.

Пачино ще се превъплъти в образа на цар Ирод на сцената в Лондон през 2016 г. "Ще има грим, декори, костюми... и декадентство! Ще бъде съвсем различно от това, което правихме в Америка. Трябва да открием нова актриса за Саломе в Лондон. В момента я търсим", разказа Ал Пачино пред в. "Дейли мейл".

Филмът и документалната лента бяха показани премиерно в Лондон на 21 септември и актьорът беше удостоен с награда на Британския филмов институт в сряда. Пачино игра за последно на лондонска сцена през 1984 г. в пиесата "American Buffalo" на Дейвид Мамет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай