Известни кинаджии ще журират „Златната липа 2105“

Сцена от „Изпепяляване“

Известни кинаджии ще журират „Златната липа 2105“ | StandartNews.com

Ленти на новото европейско кино от 16 страни ще могат да видят старозагорци и гостите на града в третото издание на Международния кинофестивал

Известни майстори на седмото изкуство ще журират филмите на Международния кинофестивал „Златната липа 2015". Председател на журито ще бъде българският режисьор Станимир Трифонов, известен с работата си върху телевизионния български сериал „На границата" по разкази на Йордан Йовков. Името на Станимир Трифонов нашумя с още с дебютния му сериал „Хайка за вълци" през 2000 г. „Изпепеляване" (2004), „Стъклената река" (2010) и много документални филми са още сред най-известните му кинотворби. Трифонов е професор по филмова и телевизионна режисура в Югозападния университет „Неофит Рилски" и Нов български университет. Достойнствата на 12-те филма от конкурсната програма на „Златната липа" 2015 ще бъдат оценявани още от Вивиан Гоффетт – режисьор /Белгия/, Кристиян–Жаак - Нууди – оператор /Естония/, Мерседес Гаспар - режисьор /Испания/, Агне Грудите - актриса /Литва/, които са останалите членове на журито.

Филмът на председателя на журито Станимир Трифонов – „Изпепеляване", ще бъде прожектиран безплатно за любителите на седмото изкуство, като част от съпътстващата програма на фестивала до официалното му откриване. Прожекцията е на 26 май от 18 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески" в Стара Загора. „Изпепеляване" е създаден по действителен случай, описан от покойния вече русенски интелектуалец Йордан де Мео. В центъра на сюжета е любовен триъгълник между двама мъже и една жена, всеки от които преживява своята лична драма. В главните роли ще видим Параскева Джукелова, Деян Донков и Стефан Вълдобрев, както и още куп обичани актьори - Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Цветана Манева, Васил Михайлов, Ернестина Шинова и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай