Иржи Менцел: Най-ценните неща са правени на шега

С Иван Бърнев, един от най-любимите му актьори БУЛФОТО

Иржи Менцел: Най-ценните неща са правени на шега | StandartNews.com

Филмите са за много хора и за това няма как да бъдат интелигентни, казва големият кинаджия

"Най-много мъдрост достига до нас с вица, шегата, хумора - а не чрез назидание и поучение", каза пред БНТ великият майстор киното Иржи Менцел. Режисьорът "Строго охранявани влакове", награден с „Оскар", беше у нас за второто издание на фестивала "Синелибри". У нас той представи „Капризни години", издание на "Колибри" - завладяваща книга със спомени.
"Опитът ми показва, че най-стойностните неща в киното и литературата са направени, когато не се възприемани насериозно. Има много неща, които са мислени сериозно, а после звучат смешно", обяснява още Менцел. Хуморът, според него, не може да се ограничава и не може да се прави насила - той възниква спонтанно в процеса на работа: писане или режисиране. "Когато казвате нещо сериозно, то просто не е искрено", твърди режисьорът. Комичният ефект се получава, когато нещата се изричат с дистанция и в контраст.

Един от баш интелектуалците на Пражката пролет от 1968 г. признава, че никога не е бил влюбен във филмите си. "Радвам се, че някои от тях се получиха и хората ги приемат. Но за мен те не са нещо свято. Правех ги за зрителите и това, че някой иска да ги гледа, много ме радва. Възпитан съм старомодно. Когато започнах да правя кино, си казах, че трябва да го правя така, че хората да го гледат, но същевременно да не е глупаво. Това не е просто. Не се получава всеки път. Киното е много скъпо и нямам право да го снимам така, че да си го гледам само аз и няколко приятели интелектуалци. Съвсем малко кинематографисти могат да си позволят да работят без подобна нагласа. Филмът трябва да се прави за хората. Това не е книга, която може да се прочете от няколко хиляди читатели. Филмът е за множеството и не може да е интелигентен."
Менцел дава за пример Молиер, сред чиито съвременници е имало много сериозни автори, но от всички е запомнен именно бащата на "Тартюф". Помнят се Карло Голдони, Чехов и Уди Алън - а не някакви други писатели.

В духа на иронията режисьорът каза иронично за книгата си: "Тя заслужава много образовани читатели. Не е за глупаци. Малцина могат да я прочетат". И продължи: "Творбата, филм или книга, трябва да бъде предназначена за някого. Целта в изкуството е най-важната. Творецът трябва да знае накъде върви. И дали хората, които разбират това, което прави, получават нещо от него. Но не в името на личната суета".

Менцел е чест гост у нас. През 2013-а стана доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. Поставял е две от най-големите хита в Сатиричния театър - "Вечеря за тъпаци" и "Още веднъж отзад".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай