Идва новият Хамлет

Идва новият Хамлет   | StandartNews.com

Екранният маратон стартира едновременно в НДК и край Триумфалната арка

Гледаме Бенедикт Къмбербач на Киноманията през ноември

Поредната Киномания започва на 12 ноември едновременно в София и в Париж - в НДК и на екран край Триумфалната арка. Между двете столици ще има видеовръзка заради старта на дните на родното седмо изкуство край Сена. "За няколко минути зрителите ще се пренесат в Париж", обяви вчера пред медиите шефът на НДК Мирослав Боршош. После представи две от хитовите заглавия: "Хамлет" с Бенедикт Къмбербач на 20 ноември от 18 и 30 часа и суперуспешният "Роджър Уолтърс-Стената", за които касите на НДК вече продават билети. Прожекцията на нашумялата продукция е специално издание на програмата National Theatre Live за излъчване на най-доброто от британската сцена в салони по целия свят. Номинираният за "Оскар" Къмбербач ("Шерлок", "Игра на кодове") поема ролята на датския принц във великата трагедия на Шекспир, режисирана този път от Линдзи Търнър.

Директорът на Британския съвет у нас Любов Костова припомни: "Това безспорно е събитието на годината в Лондон, където билетите бяха разпродадени година преди премиерата".

"Стената на живо" - най-голямото световно турне в историята, представяно от един човек, идва като разтърсващ филм, създаден от Роджър Уолтърс и Шон Евънс и описван от критиците като "спиращ дъха" и "визуално магнетичен". Развива се на няколко нива - като завладяващо концертно преживяване на класическия албум на "Пинк Флойд", като пътепис, в който Роджърс размишлява за миналото си, като разпален филм против войната, посочващ цената на човешките загуби от конфликтите. Заснет е на 4К и миксиран в Dolby Atmos по време на турнето на Уотърс през 2010-2013-а, гледано от над 4 милиона фена по света. Съдържа никога непоказвани кадри от концертите на грандиозната обиколка. Първото завъртване е на 21 ноември от 20 и 30 часа в зала номер едно, но ще има общо 9, включително в Пловдив и Варна. "Самият Роджър Уотърс нарича филма си антивоенен. Той държи на това послание, защото в момента по света се водят много войни", уточнява Владимир Трифонов, който избира лентите за Киноманията.

Публиката ще гледа и "Чистите факти" - уникален необработен материал, в който Роджър Уотърс и приятелят му Ник Мейсън отговарят на фенове из целия свят.

Киноманията ще продължи до 29 ноември. Премиери и златни класики от 70-те и 80-те години ще радват познавачите на седмото изкуство. Началото на маратона е с "Каръци" на Ивайло Христов, спечелил "Златен Георгий" на елитния московски фестивал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай