Хобитът

Хобитът | StandartNews.com

Феновете на "Хобитът" и магическия свят на Толкин тръпнеха с нетърпение вчера за българската премиера на третия филм от мега поредицата - "Битката на петте армии". Фентъзи сагата, режисирана от Питър Джаксън, е една от най-успешните продукции в историята на киното изобщо - неповторима, епична и пълна с приключения. Ето кои са най-интересните факти и цифри от "Хобитът" и вечния Билбо Бегинс.

Билбо Бегинс е роден на 22 септември 2890 година от Третата епоха на Средната земя и е син на Бънго Бегинс и Беладона Тук.

През 2941 г. той се присъединява към вълшебника Гандалф, Торин Дъбощит и неговите дванадесет джуджета и участва заедно с тях в пътешествие за освобождаването на Самотната планина от дракона Смог.

Трите филма "Хобитът" струват общо 1 милиард долара. Сума, която продуцентите отделят без особен риск - "Властелинът на пръстените" носи общо 3 милиарда долара печалби и е логично новата кино история от света на Толкин да е също печеливша.

За "Пущинакът на Смог" почти всеки герой, освен дракона, има нужда от перука. Общо са изработени 752 такива. Брадите, изкусно направени от дизайнерите са 263.

С грима и визията на 13-те джуджета в трилогията се занимават общо 165 души.

Книгата за приключенията на Билбо Бегинс е публикувана през 1937 година и е 300 страници. До момента е продадена в повече от 35 милиона екземпляра по света.

За да създадат специалните хобитски и издължени крака, от екипа на продукцията изработват повече от 100 чифта "ходила" за Мартин Фрийман, който играе фамозния Билбо. "Беше ми трудно да ги нося. Тежат много. И са шест инча по-дълги от моите собствени крака", казва той.

Кетърингът на трите филма до момента е направил повече от 140 000 кафета, които са били изпити по време на снимките. Това са около 35 000 литра от топлата напитка.

Изискванията на кастинга са били неизпълними за повечето актьори. Търсят се мъже, по-ниски от 164 сантиметра и жени, които са най-много метър и петдесет. Въпреки това се явяват около 3000 души, които искат да участват в разпределението на ролите.

Мартин Фрийман за малко да изпусне мега ролята. Когато Питър Джаксън му предлага да играе Билбо, актьорът е обвързан със сериала за Шерлок Холмс. За да не стане засечка, Джаксън отложил цялата продукция, за да получи Фрийман в главната роля.

Режисьорът казва, че когато прочел книгата бил уплашен от задачата да успее да направи реалистични цели 13 джуджета. Опитът му с Гимли от първите три серии е едно, а цяла дузина нисички герои му се струвала трудна за осъществяване.

Известен факт е че фамилията Толкин не харесва особено филмите на Джаксън. Ройд Толкин, правнук на великия писател, е единственият фен на кино поредицата от семейството.

Постижението на Питър Джаксън с "Властелинът на пръстените" бе едно от най-големите в историята на киното. Трите филма спечелиха общо 17 награди "Оскар", 12 награди на Британската киноакадемия и четири "Златни глобус".

За "Кинг Конг" Джаксън получава най-големият режисьорски хонорар в историята на киното - 20 млн. долара.

"Хобит: Битката на петте армии" вероятно ще бъде последния филм от вселената на невероятния британски писател, тъй като наследниците на творбите на автора не са съгласни повече да продават правата върху Толкиновите романи. "Хобит" и "Властелинът на пръстените" са творбите, чийто филмови права професор Толкин е продал в края на 60-те години и до днес те са единствените.

През 2012 година синът на Толкин - Кристофър, се изказва по повод филмирането на творбите на баща му и желанието на Холивуд да закупи правата върху други романи. "Толкин се е превърнал в чудовище, погълнат от своята собствена популярност и абсурда на нашето време Комерсиализацията е превърнала естетиката и философското въздействие на творбите му в едно нищо", казва той.

Интересното е, че с "Хобитът" Джаксън има обратната задача - при "Властелинът" той трябва да набута 1200 страници в три филма, а сега трябваше да раздуе 300 страници пак в трилогия.

Имената на всичките джуджета, които съпътстват Билбо са Торин Дъбощит, Оин, Глоин, Дуалин, Балин, Бифур, Кили, Фили, Бофур, Дори, Бомбур, Нори и Ори.

В "Битката на петте армии" последното епично сражение продължава цели 42 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай