Харисън Форд в цифри

Харисън Форд в цифри | StandartNews.com

Епичната сага "Индиана Джоунс" ще продължи. Но без най-важния образ. Харисън Форд излиза в пенсия, а за новия археолог се преговаря с няколко млади актьори - Брадли Купър или Крис Прат. Едва ли обаче някой ще може да измести стария герой от сърцата на феновете. Ето кои са най-важните факти и цифри от живота на Харисън.

Роден е на 13 юли 1942 г. в Чикаго.

Баща му е ирландец, а майка му е руска еврейка.

Учи английски и философия в колежа в Уисконсин. Тогава започва да се занимава и с актьорско майсторство. Оказва се, че е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СРАМЕЖЛИВ и много трудно преборва страха си от сцената. Изключен е ТРИ ДНИ преди завършването си, защото не предава изисканите от него писмени работи.

На 22 години прави първите си опити в киното. Получава второстепенни роли в ниско бюджетни филми и сериали. С тях почти не може да издържа семейството си. След няколко години снимки Форд загубва вяра в себе си и се отказва от актьорството. Започва да се занимава с дърводелство.

Форд се доказва като ГОЛЯМ МАЙСТОР в занаята и постоянно е затрупан с нови поръчки. По това време се сдобива със своя прословут белег, резултат от малък автомобилен инцидент.

Почти 10 години работи в дърводелството, когато късметът му се усмихва. Поканен е да участва във филма на Джордж Лукас "Американски графити" през 1973 година. Лентата става неочакван касоразбивач.

През 1964 г. се жени за Мери Маркуард, от която има 2 деца. Развеждат се през 1979 г. Четири години по-късно се жени за втори път за Мелиса Матисън. От нея също има две деца. Двамата се развеждат официално през 2004 г. През 2010 г. Форд сключи брак за ТРЕТИ път - с Калиста Флокхарт, от която има едно дете.

Големият бум в кариерата му се случва през 1977 година. Заглавието на първите междузвездни войни "Нова надежда" му носи и надеждата за световно признание. След ролята на Хан Соло кариерата на Форд тръгва нагоре.

Приключенията на Индиана Джоунс далеч не са били предопределени за него. Ролята е предложена първо на Том Селек. Той обаче отказва - не харесва сценария. Едва тогава Форд е избран да играе най-известния археолог в света.

Живее в ранчо в Джаксън, Уайоминг, което сам си е построил.

Лицензиран пилот на хеликоптер и самолет.

Според списание "Емпайър" е на 15-о място в топ 100 на най-сексапилните мъже в историята на киното.

Все още се занимава с дърводелството като хоби.

Името "Индиана" е на кучето на Джордж Лукас.

Любимият филм от именитата поредица на самия Форд е "Последният кръстоносен поход".

По време на снимките емблематичната шапка на археолога постоянно излита от главата му заради вятъра и се налага да заснемат сцените отново и отново.

Част е от каузата за опазване на природата и околната среда. В негова чест са именувани една мравка (Pheidole harrisonfordi) и един паяк (Calponia harrisonfordi).

Любимият му филм е екранизацията на "Да убиеш присмехулник".

Конят му в "Последният кръстоносен поход" е същият, който е използван в "Рамбо 3".

"Всичко е временно. Аплодират те днес, утре те забравят. Няма бягане от това".

"Бях ужасен актьор. Но просто много се трудих и работех върху себе си."

"Когато откриеш нещата, които запалват искрата в теб, животът става много по-лесен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай