Градинарката Уинслет украсява Версай

Градинарката Уинслет украсява Версай | StandartNews.com

Режисьорът Алън Рикман е и в ролята на Краля Слънце

В "Малки бъркотии" героинята на Кейт въстава срещу предразсъдъците в двора на Луи XIV

Във филма "Малки бъркотии" носителката на "Оскар" Кейт Уинслет и Алън Рикман, вече и като режисьор, работят отново заедно след близо две десетилетия. Някога те бяха тандем в "Разум и чувства".
Действието в класическата драма се развива през 1682-ра. Сабин Де Бара (Уинслет) е волева млада дама и талантлив озеленител в градини из френската провинция. Но един ден получава неочаквана покана - да се яви на интервю за работа в двора на крал Луи XIV (Рикман). При срещата си с нея известният архитект на кралските паркове Андре Льо Нотр (Матиас Шьонертс) първоначално е смутен от далновидността и освободения й начин на мислене. Но в крайна сметка решава да повери именно на дамата изграждането на една от основите градини в новата резиденция на Краля Слънце - Версайския дворец. Наблюдавайки постоянството, с което Сабин следва плановете си, с течение на времето Льо Нотр се вижда принуден да признае ползите от "малките бъркотии" в работата й.

Докато бърза да завърши една от версайските градини и да я превърне в своеобразна бална зала под открито небе, Сабин се сблъсква с жестоките борби за власт и сложния етикет в кралския двор. Тя се опитва да се пребори с непреодолимите за онова време класови и полови предразсъдъци. За изненада на всички героинята на Уинслет дори успява да издейства аудиенция при самия крал и да спечели доверието на брат му Филип (Стенли Тучи). В същото време тя се мъчи да превъзмогне и последиците от своя лична трагедия от миналото. Постепенно професионалните и лични взаимоотношения на Сабин с Андре изкарват на бял свят скрити до този момент честност, състрадание и креативност и у двамата. В лентата по сценарий на Алисън Деган участват още Стивън Уадингтън, Хелън Макрори, Дженифър Ел, Ейдриан Скарбороу е Даниел Уеб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай