Готвят сериал за майката на Франкенщайн

Готвят сериал за майката на Франкенщайн | StandartNews.com

Третият сезон от поредицата "Геният" по National Geographic е посветен на Мери Шели

В навечерието на премиерата на „Геният: Пикасо", National Geographic съобщава, че третият сезон на възхвалявания от критиците сериал-антология ще е посветен на живота на създателката на митове и значима литературна фигура Мери Шели.
Новият сезон, който също е на Fox 21 Television Studios, отново ще е продуциран от Imagine Entertainment на Брайън Грейзър и Рон Хауърд, от MWM Studios. Ще има глобална премиера по National Geographic в 172 страни и на 43 езика през 2019 г. Първият сезон на „Геният" е гледан от над 45 милиона души по света и е най-успешният нов сериал в историята на National Geographic.
Мери Шели (1797–1851) е брилянтен мислител, радикална интелектуалка и прото-феминистка. Тя пише един от най-ярките романи в модерната епоха още в юношеските си години. „Франкенщайн, или новият Прометей" е поучителна история за нездравите научни амбиции и елегантно разсъждение за социалните институции, личната свобода и състраданието. Тя пленява въображението на читателите и продължава да е актуална 200 години след публикуването си. Шели майсторски създава жанра Научна фантастика/Ужаси със своя разказ за съживеното чудовище, като по-късно създава и пост-апокалиптичния жанр със своя роман „Последният човек".
Шели е интелектуално дете-чудо и се вдъхновява от ранна възраст от творбите на своята майка с нестандартно мислене Мери Уолстоункрафт. Шели е решена да докаже, че жените не отстъпват на мъжете по интелект и творчески способности. Тя е една от малкото писателки, които се издържат от творбите си в началото на 18 век и пише разкази, ревюта и пътеписи. Има и значителен принос за написването на първата в света енциклопедия. Написва и шест романа. Във вътрешното обкръжение на Шели има безброй литературни и научни светила на онова време, сред който Лорд Байрън, Самюъл Тейлър Колридж, Мери и Чарлз Ламб, Хъмфри Дейви и Лей Хънт.
На 16 години Шели среща любовта на своя живот –поетът романтик, любител учен и все още женен Пърси Биси Шели. След като той ѝ отнема девствеността на гроба на майка й, двамата са изгонени от нейния баща – радикалния интелектуалец Уилям Голдуин.
Говори се, че "Франкенщайн" е написан по време на разюздана ваканция на Мери, Байрон и Пърси в планината, по време на което тя е била в приятно опиянение.
Шели води много нещастен живот, в който губи три от четирите си деца. Много нейни приятели и членове на семейството ѝ се самоубиват, а тя надживява съпруга си, който се удавя в морето. В типично готически стил Шели решава да запази сърцето на покойния си съпруг след смъртта му.
Стилът на Шели е силно повлиян от големите научни открития и експерименти през 19 век. Учени като Луиджи Галвани, Джовани Алдини и Еразъм Дарвин – дядото на Чарлз, са важни фигури в живота й. Историята на Франкенщайн е вдъхновена отчасти от една от най-важните научни теории на онази епоха – галванизма или изучаването на ефектите на електричеството върху мъртви тела на животни и хора.
През последните няколко години от живота на Мери Шели за нея се грижи последното й живо дете – Пърси Флорънс Шели. Мери Шели почива от мозъчен тумор на 53 години.
Творческият директор, изпълнителен продуцент и сценарист Кен Билър ще продължи да е начело на работата по новия сезон. Очаква се снимките да започнат по-късно тази година.
„Франкенщайн" на Мери Шели оставя неизличима следа във въображението на много поколения" – казва Каролин Бърнстийн, изпълнителен вицепрезидент на „глобално развитие и продукции" за National Geographic Global Networks. „Не по-малко вдъхновяваща е и историята на нововъведенията, направени от Шели в комбинация с желанието ѝ да живее според свои собствени и нетипични за обществото правила въпреки огромните социални и културни пречки. Нямам търпение нашият талантлив екип да пресъздаде нейната забележителна, адекватна и днес и подходяща за времето ни история в трети сезон на „ГЕНИЯТ" и да отдаде заслуженото на литературното ѝ наследство."
Изпълнителният продуцент Рон Хауърд казва: „Мери Шели е вдъхновила много автори на филми със своя разказ за създанието, съживено заради болни научни амбиции, но малцина са успели да уловят нейните дълбоки разсъждения над обществото в мита, който е оставила след себе си. Малцина знаят за борбата ѝ с неравенството между половете, за другите ѝ творби, за влиянието ѝ върху други важни за историята хора и върху обществото като цяло. Целта на този сериал е именно да показва хора като Мери Шели, невероятния ѝ интелект, състраданието й смелостта й нямаме търпение да продължим успешното си партньорство с National Geographic и Fox 21 Television Studios".
Робърт Де Ниро също е влизал в ролята на чудовището във филма "Франкенщайн" от 1994 г. на Кенет Брана.
Калин Врачански е звездата в едноименния спектакъл на Стайко Мурджев в "Театър София", също в образа на съживеното от части на трупове Създание, който се отскубва от опеката на учения Виктор Франкенщайн и дири своето невъзможно щастие.
Първия сезон на „Геният" с участието на Джефри Ръш в ролята на Алберт Айнщайн получи 10 номинации за награди „Еми", номинация за „Златен глобус" и номинация за наградите „SAG". Критиците на „Лос Анджелис Таймс" го наричат „радост за зрителя", тези от „Ню Йорк Таймс" – „завладяващ", а според колегите им от „Сан Франциско Кроникъл" сериалът показва превъзходна игра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай