Гилдията на режисьорите пак избра Иняриту

Гилдията на режисьорите пак избра Иняриту | StandartNews.com

Алехандро Гонзалес Иняриту стана първият в историята режисьор, който печели две години поред наградата на гилдията в Щатите. Мексиканецът отново беше големият победител на церемония в Лос Анджелис в събота вечерта. Миналата година той си докара приза с "Бърдмен", а тази - с епичния шедьовър за оцеляването "Завръщането" с Леонардо ди Каприо. Филмът, сниман в изключително тежки зимни условия, е един от основните фаворити за оскарите с 12 номинации. Призът на режисьорите е най-важната индикация за най-важните отличия в Холивуд. От 1948 г. насам само седем от наградените от гилдията не са успели да вземат и златната статуетка на Академията.

Наградата разчувства много Иняриту и той едва сдържа сълзите си на сцената. "Не очаквах да спечеля, наистина. Аз съм ... парализиран. Истинските мъже не плачат, това каза днес Ридли Скот", започна Иняриту. Режисьорът спомена баща си Хектор Гонзалес Гама, починал преди две години. Той заяви още, че наградата е признание и утвърждение за родината му Мексико. "Тази прегръдка е за цяла една страна. Вашата прегръдка ме прави много щастлив", успя да каже още кино майсторът и допълни, че по-рано вечерта се е срещнал със сервитьорите на бляскавото събитие, много от които са мексиканци.
След като слезе от сцената и се поуспокои, Иняриту призна, че това е първият път когато плаче пред публика. Причината за това е и историята във филма му. А тя е за трапера Глас, който загубва сина си от индианка, и режисьорът я приема много лично. По този повод, по-късно зад кулисите, той разкритикува кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп, заради предложението му да се изгради стена на американо-мексиканската граница. "Силата на тази страна е многообразието.

Изграждане на стена е предателство срещу това", беше категоричен Иняриту. Останалите номинирани в най-важната категория бяха Том Маккарти за "Спотлайт", Адам Маккей за "Големият залог", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта" (и четиримата са конкуренти на мексиканеца за "Оскара") и Ридли Скот за "Марсианецът". При дебютантите режисьори статуетката отиде за Алекс Гарланд "Ex Machina: Бог от машината". В категорията за драматични сериали отличието бе присъдено за Дейвид Нътър - за последния, десети епизод от 5 сезон на "Игра на тронове". При комедиите статуетката взе Крис Адисън за една от сериите на "Вице".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай