Георги Тенев води "Ръкописът"

Георги Тенев води "Ръкописът"  | StandartNews.com

Владимир Зарев, Захари Карабашлиев и Ваня Щерева ще оценяват творенията на 72-мата участници в премиерния формат на БНТ "Ръкописът", допуснати до финала след тежък кастинг. Тримата са сред най-тежката кавалерия в изящната словесност. "18 % сиво" на Карабашлиев беше най-високо класираният бг роман, написан след 1989-а в проекта "Голямото четене". "Образцов дом" на Щерева е с изчерпани четири издания, а "Разруха" на Зарев е определен от международната критика за роман номер едно на прехода в Източна Европа.

Драматургът Георги Тенев, вече с дълга брада и коса, ще води предаването за таланти и ще влиза в ролята на техен защитник.
В уникалното предаване на БНТ зрителите ще станат свидетели на процеса на творческо писане, участниците ще се срещат с най-четените съвременни автори и ще бъдат поставяни в ексклузивни ситуации, които след това ще трябва да опишат в различни жанрови форми. В продължение на 12 епизода всеки от конкурентите доказва пред публиката, че точно неговият роман заслужава да бъде издаден.

"Непрекъснато получавам текстове от непознати хора и обикновено съм строга и честна, което не се приема много добре, защото истината често боли", казва Ваня Щерева и хвали БНТ, че се е нагърбила с тежката задача да произведе силно интелектуален формат. "Днес в България страшно малко се говори за словото и книгите. В последните години българската култура беше натикана в задния двор на общественото внимание. Талантът там, където го има, все още е неопитомен и бъбрив, но трябва и да се шлифова, за да блесне в цялата си сияйна сила и да освети текста", коментира Владимир Зарев. "Любов, раздяла, престъпление, свобода, война, самота. Темите в този формат са вълнували и ще вълнуват хората винаги. Участниците ще изпълняват литературни задачи, ще разказват истории, ще влизат в роли, ще се борят да осигурят мястото си във втората част", категоричен е Захари Карабашлиев, шеф на "Сиела" - издателството, което ще отпечата произведението на победителя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай