Гала за майстора на бавното кино

Гала за майстора на бавното кино  | StandartNews.com

Сюзан Зонтаг обявява режисьора на "Торинският кон" за спасител на съвременното седмо изкуствою

Бела Тар е специален гост на "София филм фест", където ще покаже своя ретроспектива

Гигантът на унгарското и световното независимо кино Бела Тар ще бъде специален гост на 20-ия "София филм фест", който започва на 10 март. Режисьорът ще получи наградата на София на 12 март в Дома на киното. Плакетът със статуята на Св. София ще му бъде връчен от генералния секретар на Международната асоциация на филмовата критика "ФИПРЕССИ" Клаус Едер на специална гала-вечер, посветена на 90-годишнината на организацията. Разбира се, самобитният майстор на "бавното" кино, както определят Тар, ще представи своя ретроспектива в столицата. Известната американска писателка и културолог Сюзан Зонтаг казва, че творбите на Бела Тар са сред шедьоврите на последните двайсет години. Според нея той е спасител на съвременното кино и лично тя би гледала с удоволствие "Сатанинско танго" поне веднъж годишно. Над шедьовъра си от 1994 г. Бела Тар работи цели седем години. Историята разказва за последните дузина жители в зaбyтaно пpoвинциално село и техният стремеж да се измъкнат оттам. Историята е по едноименния роман на Ласло Краснахоркаи. Заедно с Тар са добър тандем през годините, създавайки няколко кино образци. Сред тях е и "Веркмайстерови хармонии" - мрачна и меланхолична притча, единствена по рода си в съвременното кино, ситуирана в скован от студ и мъгла унгарски провинциален град. В първия 20-минутен кадър разказвачът показва в една кръчма нагледно слънчевата система, поставяйки посетителите й в ролята на планетите. Основният конфликт е гостуването на мистериозен цирк и най-голямата атракция - трупът на огромен кит.

Последната творба на Бела Тар от 2011-а "Торинският кон" също е в партньорство с Краснахоркаи. Филмът, след който режисьорът обявява, че няма да снима повече, се превърна в един от най-коментираните за годината и получи Голямата награда на журито и приза на ФИПРЕССИ на Берлинале. "Това е едновременно лесен и невъзможен за описване филм", пише в. "Лос Анджелис таймс". Други критици го определят като "филм-медитация с особена красота, способен да обсеби мислите за дълго."

Самият Тар казва, че "Торинският кон" е творба за "тежестта на човешкото съществуване". "Когато направих първия си филм, исках да променя света от позицията на афектиран от обществото човек. Но после разбрах, че нещата са по-сложни. Те са много тежки и не съм сигурен какво предстои пред света - може би краят."

В началото на кариерата работата на режисьора наистина е по-обществено и политически ангажирана. "Аутсайдерът" от 1981-а е бунт срещу тогавашното унгарско кино. "Аз трябваше да покажа истината. Не почуках на вратата, а я разбих с крак", казва пред британския "Гардиън" Тар. "Но после си помислих - разбира се, че политическата ни система създаде големи социални проблеми, но може би ние просто спекулираме с тях. И когато след това правих другите си филми, осъзнавах по-добре от всякога, че не съществуват само социални теми... Невероятно трудно е да говориш за метафизика, за злото", допълва режисьорът.

Бела Тар винаги впечатлява със специфичния си кинематографичен език. Телевизионната му адаптация на "Макбет" от 1982-а е направен само от два кадъра, първият е дълъг 5 минути, а следващият - 67.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай