Френски хитове на Киномания

Ксавие Долан е само на 27 години, но е смятан за едно от новите таланти в киното

Френски хитове на Киномания | StandartNews.com

Гледаме дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп като великата Айседора Дънкан

 

„Това е само краят на света" на лошото момче на канадското кино, 27-годишният Ксавие Долан, е поредното хитово заглавие на Киномания 2016. Драмата с Марион Котийар, Венсан Касел и Леа Сейду спечели гран при в Кан през май, макар да беше освиркана от критиката.

В 30-ото юбилейно издание на Киноманията, която започва на 17 ноември и ще продължи до 1 декември, за шести път ще има съпътстваща програма с френскоезични ленти. Сега - 10 на брой. Ксавие Долан е сред любимците на Кан. С Mommy от 2014-а той спечели и наградата на журито. В „Това е само краят на света" снима почти изцяло в близки планове, разкривайки палитрата от емоции на героите си. Историята е за болен писател, който се прибира вкъщи след години отсъствие, за да съобщи на семейството си, че умира. Във френската програма ще видим и дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп - Лили-Роуз Деп - в първата й голяма роля. 17-годишната наследничка ще изиграе легендарната танцьорка Айседора Дънкан в началото на кариерата й като ученичка и бъдеща съперница на Лои Фулър, една от законодателките на модерния балет. Френската певица Соко играе "Танцьорката", която завладява Париж, а после и целия свят. Режисьор е Стефани ди Джусто.

Още едно заглавие е посветено на артисти - „Сезан и Емил Зола". Сюжетът е за бурния и вълнуващ живот на двамата младежи и сложната, противоречива връзка между тях, когато Емил Зола става известен художник, а Пол Сезан все още е пренебрегнат от публиката. Режисьор и сценарист на филма е Даниел Томпсън, а в ролите са Гийом Гайен, Гийом Кане и Сабин Азема.

На друга голяма личност, този път на велик океански изследовател и пътешественик, е посветена „Одисеята на Жак-Ив Кусто". Във фокус са отношенията със сина му, който иска да тръгне по неговите стъпки, но има различни възгледи. Режисьор е Жером Сал, в ролите са Ламбер Уилсън, Одри Тоту и Пиер Ниней. „Тихият залив", също от конкурсната програма на Кан, е с прекрасните Жюлиет Бинош и Валерия Бруни Тедески. Режисьорът Брюно Дюмон рисува многопластов портрет на човешката природа. Не е за пропускане и „Зимна песен" на режисьора и сценарист Отар Йоселиани, който брилянтно противопоставя различни епохи, показани с характерния му ироничен поглед, съчетан с комичен усет.

В програмата са още епоса за природата „Сезоните" от Жак Перен и Жак Клюзо, както и забавният и витален „Сент Амур", разказващ за баща и син, тръгнали на винен тур, в който освен прекрасни еликсири, вкусват и от сладостите на любовта. Жерар Депардийо, Беноа Поелворд, Венсан Лакост и Селин Салет се превъплъщават в ролите, а режисьори са Беноа Делепин и Гюстав Керверн.

"Господин шоколад" на режисьора Рошди Зем пък е посветен на клоуна, носещ същото прозвище, който е първият черен цирков артист във Франция, достигнал огромна популярност в края на XIX век. Филмът е изпълнен със забавни клоунади и зашеметяващи декори. „Последният урок" е за 92-годишната Мадлен, която е решила да избере датата и условията на своята смърт. Решението й поражда конфликти сред близките й. Единствено дъщеря й уважава решението на майка си и успява да сподели пълноценно с нея последните й мигове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай