Френска звезда във филм на Калев

Френската звезда Мелвил Пупо е в ролята на французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България

Френска звезда във филм на Калев | StandartNews.com

Сценарият на Камен за французин, влюбен в наша проститутка ромка, е по действителен случай

Мелвил Пупо е в ролята на контрабандист на фалшиви пари в "С лице надолу"

След "Източни пиеси", "Островът" и "Мостовете на Сараево" Камен Калев е готов с нов филм. "С лице надолу" е създаден пак под крилото на независимата продуцентска компания Waterfront Film. Проектът е реализиран като съвместна копродукция между Франция, Белгия и България. Премиерата ще бъде на 13 октомври, а на 16-и филмът тръгва по кината в София и страната. Историята за французин, дребен престъпник, когото съдбата сблъсква с малолетната българска проститутка Елка, е по действителен случай. Калев попада на него през 2012 г. и това го вдъхновява да започне работа по сценария. "Един приятел, свещеник в малко село, ми се обади и ми каза, че в ромската махала там се укрива някакъв чужденец - барикадирал се е с пушка в една къща и очаква всеки момент мафията да дойде за него. Приятелят ми се сближил с него, защото от време на време го изповядвал. Той се надяваше чрез мен, като "свой човек от София", да намери някаква протекция, да достигне до некорумпирани полицаи. Естествено чрез познати на познати го свързахме с някакви хора, макар че го предупредихме, че не можем нищо да гарантираме. Не знам после какво е правил, но неговият стрес продължи много дълго време. Той искаше не само да се защити, но и да намери своето момиче - беше се оженил за малолетна проститутка от ромски произход", разказва режисьорът пред сайта "Дневник".

След многобройни интервюта с прототипа на истинската история и задълбочени проучвания по темата филмът е написан и снимките стартират през миналата година. За главната мъжка роля е поканен номинираният през 2003 г. за "Сезар" френски актьор Мелвил Пупо. Той е известен с участието си във филми на Франсоа Озон ("Swimming Pool", "Time to leave"), Ксавие Долан ("Laurence Anyways") и Раул Руис. Мелвил Пупо е един от малкото професионални актьори във филма. Останалите са хора без опит в киното, подбрани след многобройни кастинги по автентични локации, които Калев провежда в периода близо две години. Така той се среща със Сехер Небиева, 16-годишно момиче, която след задълбочени тестове е избрана за главната роля, на Елка, измежду 1200 кандидатки.

Всъщност "С лице надолу" е трилър драма, която засяга един наболял за българската действителност проблем - трафика на хора. Филмът насочва вниманието и към престъпността, корупцията, бедността като основни причини България да бъде на едно от първите места в трафика на момичета, проституиращи в Западна Европа. Мелвил Пупо влиза в ролята на Сами - французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той става информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с Елка, проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и те са принудени да бягат заедно. Чувствата, които се зараждат между тях, му помагат да се изправи срещу своите демони. Неговото изкупление става нейното спасение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай