Филм фестът почита световен продуцент

Филм фестът почита световен продуцент  | StandartNews.com

19-ят София филм фест посвещава специална програма в памет на продуцента и приятеля Карл Баумгартнер. Дъщеря му Мартина Баумгартнер ще получи Наградата на София за изключителния принос на Бауми към седмото изкуство. "Един добър режисьор може да направи добър филм и от лош сценарий, но един лош режисьор не може да направи добър филм от добър сценарий", категоричен бе големият кинаджия.

"С Бауми се запознах в края на 90-те. Макар че беше страшно зает, намери дупка в програмата си и се видяхме в 8.30 сутринта в любимото му кафене "Sale e Tabachi" до Чекпойнт Чарли в Берлин. Имаше много добро отношение към България. (Казваше: "Мнохо обичам да кацам на летище София. Пилотите са ви майстори".) Един от първите му филми като продуцент беше "Голгота" на Михаил Пандурски. Асистентката му Елена Трифонова беше българка. Любимата му монтажистка - Весела Марчевски - също. Беше работил с Рали Ралчев няколко пъти. Имаше много български приятели и беше снимал част от "Ъндърграунд" на Кустурица в Пловдив. Две години по-късно му разказах историята на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". "Кита, какво хубаво заглавие", сподели Бауми, "от него може да стане много красив филм". Седем години по-късно той беше факт. Но работата по сценария - макар че за него винаги режисьорът бе основният фактор - продължи цели 6 години. Това беше една от причините за успеха", разказва Стефан Китанов.

Карл Бамгартнер е наистина легендарен кинаджия. През 1981 г. с Райнхард Брундиг създават "Pandora Film", една от водещите продуцентски компании в Европа. Те търсят нови имена, разпространяват "Път" на Йълдъз Гюней, "Носталгия" на Андрей Тарковски, "Пианото" на Джейн Кемпиън, "Тайни и лъжи" на Майк Лий, "Порейки вълните" на Ларс фон Триер, "Вкусът на черешата" на Абас Киаростами. "Pandora Film" е копродуцент на Емир Кустурица в "Ъндърграунд", който печели "Златна палма" в Кан. Бауми е копродуцент на хитове, подписани от Аки Каурисмаки и Джим Джармуш.

Според Карл Баумгартнер в наше време Изтокът носи най-интересен потенциал за изкуството и е своеобразен контрапункт на масовото производство на комерсиални продукти.

Сред емблематичните филми на Бауми от средния и далечния изток са "Лунен татко" на Бахтиар Худойназаров, "Пролет, лято, есен, зима и... пролет" на Ким Ки-Дук, "Самсара" и "Долината на цветята" на Пан Налин, "Тулпан" на Сергей Дворцевой. Публиката на София филм фест може да гледа "Чудесата" на Аличе Рорвахер, "Белият бог" на Корнел Мундруцо и "Раната" на Фатих Акин. Бауми не успя да ги види приживе. След другите ленти в програмата на почит са "Ъндрърграунд" и "Черна котка, бял котарак" на Емир Кустурица, "Гуча" на Душан Милич, "Тулпан" на Сергей Дворцевой, "Бейбифон" на Пол Шлетауне. Ретроспективата стартира утре в Дома на киното с "Лунен татко"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай