Евгени Будинов е гадняр в нов трилър

Евгени Будинов е гадняр в нов трилър | StandartNews.com

Максим Генчев показва за първи път филма си "На педя от земята" навръх 9 септември

Евгени Будинов е зъл гений на гранична застава от средата на миналото столетие в новия филм на Максим Генчев "Не педя от земята". Скандалният сценарист и режисьор връща лентата към все още твърде мъглявия и рядко художествено интерпретиран период от националната ни история - десет години след така наречената победа на народа на 9 септември 1944-а. Неслучайно Генчев е избрал точно тази дата, за да покаже пред медиите в столичното кино Г8 за първи път творбата си, зад която отново стои независимият продуцент д-р Златина Филипова - дамата, която се прочу с изумителния факт, че инвестира предимно лични пари в седмото бг изкуство. "На педя от земята" е втората продукция със сериозен бюджет, в който тя се разписва.
В трилъра, в който не липсва и здрав нашенски (черен) хумор, всичко се случва в поделение на метри от полосата между две съседни държави. Събитията и действията на героите са провокирани и мотивирани от наивния социализъм, балканския сталинизъм и Студената война. Всичко това влиза категорично в съзнанието на малкия Михаил - и той приема света около себе си като калейдоскоп, който непрекъснато променя картините и гледната точка. Баща му е лейтенант с комплекси за дълг и приповдигнат героизъм. Майка му е красавица, която мечтае за костюм на Коко Шанел, но не може да излезе от калъпа на казармата. Семейната идилия е нарушена от поредица убийства. В прободните рани на жертвите зловещо аленее петолъчка. Съдбите на военни и цивилни се разгръщат на ръба между самоирония и съдбовен трагизъм. Сякаш всички са се вкопчили над пропастта на гротескното си битие, без да осъзнават, че нозете им висят само на педя от земята. В ролята на Михаил е талантливият тийнейджър Симеон Филипов. В кожата на неговите родители влизат Цветомир Ангелов-Цуки и Десислава Чутуркова. Като Рижия се изявява красавецът от "Под прикритие" и "Секс, лъжи и телевизия" Ивайло Аспарухов, под пагоните на ефрейтор Фъргов е атрактивният и явно роден за актьор тв водещ Павел Владимиров.

Оператор е Христо Генков, участвал в "производството" на над 40 американски, френски и български ленти, включително "Непобедимите" и "Конан Варварина". Музиката е на Мартин Любенов, учил в Чикаго и Виена, където завършва Консерватория. Негови композиции звучат в "Мисия Лондон" и "Хъшове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай