Eвъргрийни на "Любовта е лудост"

Eвъргрийни на "Любовта е лудост" | StandartNews.com

Орлин Горанов и Мариана Попова пеят класиките от лентите на близкото минало

За първи път от създаването си през 1993 г. насам фестивалът "Любовта е лудост" и негова прожекция от 20 часа ще бъдат прекъснати от любимите мелодии от филми, превърнали се в шлагери на няколко поколения.
На 22 август меломаните и варненската публика ще могат да се насладят на концерта "100 години българско кино", който се подготвя по аранжименти на Нелко Коларов.

Вечните хитове ще изпълнят Орлин Горанов, Мариана Попова, Маргарита Хранова, Любомир Дончев-Лъки и други. Дони и Нети ще пеят своя версия от албума си "Естрада" на незабравимата песен "Замълчи, замълчи" на Мими Николова от "Любимец 13" с участието на Апостол Карамитев и Гинка Станчева. Любо Чаталов ще изпълни "Тече, всичко тече" от "Васко да Гама от село Рупча". Началото ще бъде поставено с изпълнение на емблематичната песен на Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян "Не остарявай, любов" от Искра Радева, която е водеща заедно с Любо Чаталов.

Първият композитор, който пише песни за филми, е Филип Кутев, припомни художественият ръководител на фестивала "Любовта е лудост" проф. Александър Грозев. Той върна лентата на "100 години българско кино" с първия филм "Българан е галант", който ще бъде почетен, но разбира се, без прожекция. Смята се, че е изгубен и са останали 1-2 кадъра от него. Версията е, че един от приятелите на актьора, сценарист и режисьор на лентата Васил Гендов, е сложил ролката в куфар и заминал за Холивуд, където я продал, каза проф.Грозев. Първият български филм е прожектиран за първи път на 13 януари 1915 г. - черно-бял и ням.

Фестивалът "Любовта е лудост" ще продължи 10 дни вместо както досега - една седмица. На 23-ото издание ще бъдат представени 90 филма. Поне 4 ще бъдат българските премиери. От тях в конкурсната програма ще бъде включен "Събирач на трупове" на режисьора Димитър Димитров и с популярния варненски актьор Стоян Радев. Официалното откриване е с лентата "Каръци" на Ивайло Христов, който взе златния "Свети Георги" на кинофестивала в Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай