Екипът на Top Gear беше изгонен от Аржентина

Екипът на Top Gear беше изгонен от Аржентина | StandartNews.com

Екипът на Top Gear на Би Би Си е напуснал Аржентина след протести относно регистрационните номера на една от използваните коли, които според някои са се отнасяли за Фолклендската криза през 1982 г.

Екипът е бил в страната за заснимането на специален епизод на предаването.

Шоуто очевидно е предизвикало гняв сред местните жители заради Porsche с регистрационен номер H982 FKL.

Би Би Си потвърди решението на шоуто да си тръгне, но отрече колата да е била избрана заради регистрационния номер.

Група военни ветерани протестираха пред хотела им, а местен политик заяви, че са били ескортирани до летището.

Предаването вече си имаше проблеми тази година, заради употребата на расистки термини по време на специален епизод от две части, заснет в Бирма, след оплакване от зрител.

Водещият Джереми Кларксън се извини, след като се появиха кадри в които той използва расистко определение, въпреки че той отрече всъщност да го е използвал.

Екипът на шоуто е в Южна Америка за заснемането на специален епизод на отдалечена магистрала, минаваща през Чили и Аржентина.

Изпълнителния продуцент Анди Уилман заяви: „Top Gear закупи три автомобила за предстоящия епизод; да се предполага че тази кола е била избрана заради регистрационния си номер, или че е поставен на мястото на оригиналния е напълно невярно."

Фолклендската криза е кулминацията на спора между Великоритания и Аржентина за Фолклендските острови (наричани от Аржентина Малвински острови) и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови.

Островите са британско владение и са разположени в южната част на Атлантическия океан, на изток от Аржентина, която ги смята за част от своята територия. Нито една от двете страни не обявява война и между тях не се водят военни действия извън района на островите.

На 19 март 1982 година 50 аржентинци слизат на остров Южна Джорджия и издигат аржентинското знаме. На 2 април аржентински военни издават заповед за нападение на Фолклендските острови. Макар и изненадано от нападението, британското правителство незабавно изпраща военни сили, които да възстановят британския контрол. След сблъсъци, довели до 255 убити британци и 649 аржентинци, британците надделяват и си връщат островите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай