Димо Алексиев е Йовков в сериал на БНТ 1

Станимир Трифонов, Севда Шишманова, Мартин Димитров, Пламен Йорданов и Вяра Анкова приеха овациите на публиката

Димо Алексиев е Йовков в сериал на БНТ 1 | StandartNews.com

Звезди от три генерации вълнуват в "На границата" по военните разкази на великия писател. Първият епизод тръгва на 2 ноември

Димо Алексиев не успя да изиграе Васил Левски, но влезе в кожата на Йордан Йовков за сериала "На границата" на Канал 1. БНТ показа в неделя вечер пред отбрано арт общество в "Одеон" първия епизод от сагата по мотиви от военните разкази на великия писател. След като минаха по червения килим, зрителите усетиха аромата на атмосферата от 20-те години на предишното столетие, витаещ около автентичните костюми. 13-годишната Ния Лечева от Музикалното училище пък дръпна лъка на цигулката си за основната тема от отличния саундтрак на Георги Стрезов. Сценаристът Димитър Стоянович ловко преплита две сюжетни линии - през 1914-а и в съвременен интернат. Две момчета от дома за изоставени деца открадват калъф, в който се оказват писма, фотографии и предмети от времето на Първата световна война. Чувствата, терзанията и надеждите за обич и хармония вървят паралелно - защото човеците винаги са едни и същи, независимо от епохата, в която живеят. Идентични са предателствата и лошотията, сходни са мъките в търсене на изгубеното време и корени.

Двама младоци играят обещаващо. Мартин Димитров от класа на Иван Добчев вече се появи в "Жана" на Явор Гърдев в Народния, но тук е значително по-автентичен - тийнейджър, искащ да накаже дори тези, които обича заради греховете на зарязалите го родители. Красавецът напомня за младия Антоний Генов, въпреки че в някои кадри се държи като Иван Иванов. Второто надали е нарочно. Асен Данков от класа на Стефан Данаилов е искрено убедителен, докато всеки ден от пет години в определен час чака дядо си, който трябва да го прибере у дома. Майсторите са Борис Луканов, Николай Урумов, Валентин Танев, Иван Джамбазов... Кастингът при дамите също витае около Народния - Илияна Коджабашева и Росица Обрешкова са психолог и учителка, които вярват, че всеки може да се промени.

"Още от самото начало вярвах в този проект. И той доказа, че усилията си струваха. Ще си послужа с моя любима фраза от творчеството на Йовков: "Ако искаш да падне ябълката, трябва да раздрусаш клона". Вече 55 години Българската национална телевизия прави точно това. Производството на филми и сериали постигна изключителен успех. Защото съдържанието и хората са ценностите на пазара днес. Минахме през най-трудните жанрове - за да дойдем сега до класиката на един от най-обичаните български автори", заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова. Режисьорът Станимир Трифонов призна, че е връхлетял в проекта буквално десет дни преди старта на снимките. "Убийствено е, не го правете никога. Но си струваше. Годишнината от Първата световна война бе само повод за този сериал. Причината е друга - паметта на всички незнайни момчета, паднали по бойните полета".

"Всичко, което се случва днес, се е случвало и преди. През този един век за нас, българите, не са се променили много от нещата и може би Йовков е бил много прозорлив, когато е писал своите разкази", коментира изпълнителният продуцент на сериала Пламен Йорданов.

Програмният директор на БНТ Севда Шишманова призна, че телевизията е селектирала проекта "На границата" преди пет години. "Всеки от зрителите има своята чувствителност към света на Йовков - недосегаем в съвършенството си. Бяхме очаровани и впечатлени от смелостта на авторския екип, защото да влезеш във вселената "Йовков" е огромен риск - пред себе си, пред публиката, пред неговата памет".

Премиерата е на 2 ноември от 20,45 часа по БНТ 1. Сериите ще се излъчват всяка неделя веднага след централната емисия "По света и у нас" в продължение на шест седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай