Детското кино- акцент на „Златната липа“ 2016

Детското кино- акцент  на „Златната липа“ 2016 | StandartNews.com

„За мен е изключително щастие, че кинофестивалът „Златната липа" намери път към сърцата на толкова много хора. Големият интерес показва, че той излезе от зоната на анонимност и се наложи като традиционно културно събитие. Това заяви Магдалена Ралчева,. директор и основател на фестивала малко преди старта на очаквания празник за киноманите в Града на липите. За пръв път от създаването му в програмата на четвъртото издание е включена специална детска селекция за най-малките кинозрители – 5 игрални и един анимационен филм.

„Това е нов акцент в съдържанието на фестивала, който ще продължи да се развива, увери Ралчева. Жанровото разнообразиие и съдбата на „малкия човек" и неговата битка за оцеляване са другите характерни особености на тазгодишните киноленти, особено в конкурсната програма. Масираното присъствие на българското кино е друга отлика на „Златната липа" 2016. Киноманите ще видят общо 14 родни филма – 5 игрални, 4-те ще имат своите премиери в Града на липите, 7 късометражни и два документални.

„Още след края на миналогодишния фестивал старозагорци започнаха да питат нетърпелиливо какъв ще бъде следващия и какво ще видят на него, което доказва, че градът ни има публика и отношение към киното", благодари на организаторите за празника зам.-кметът на общината Иванка Сотирова. Тя подчерта, че Стара Загора инвестира в кинофестивала „Златната липа", защото така изгражда и обогатява визитка на града , една от приоритетните цели на кмета Живко Тодоров и неговия екип през втория мандат.

Удивително добра селекция от филми от по-доброто кино – европейското, ще имат възможност да видят зрителите, похвали организаторите председателят на международното жури, българският кинорежисьор Костадин Бонев. Според него включването на детски филми в тазгодишното издание е последния писък на киномодата и това нарежда „Златната липа" и Стара Загора сред най-престижните кинофестивал в Европа.

Малко преди официалния старт на „Златната липа" 2016 тази вечер старозагорци ще приветстват топло десетки свои любимци от екрана и сцената. По червения килим пред Старозагорската опера ще преминат актьори и кинаджии от няколко поколения – асът на българското кино Васил Михайлов, неотразимата Татяна Лолова, тазгодишината носителка на голямата награда „Златната липа" за цялостен принос към българското киноизкуство, неостаряващите Любен Чаталов и Илка Зафирова, Мария Статулова, Димо Алаексиев, Симеон Лютаков, Бойко Кръстанов и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай