Четири награди "Гоя" за българо-испански хит

Филмът е едновременно приключение и драма, интимна история, в която човечността надмогва дори желанието за живот

Четири награди "Гоя" за българо-испански хит | StandartNews.com

Четири награди "Гоя" отидоха при "Никой не иска нощта" - копродукция между Испания, България и Франция. Отличията са в категориите за костюми, грим, дизайн, музика. Номинациите за бялата драма бяха девет - включително за филм номер едно, най-добра актриса и най-добър режисьор. Конкуренцията обаче беше изключително силна и журито избра "Труман" на Цеск Гей.

Най-престижните статуетки на Испания се връчват за 30-та поредна година - те са еквивалент на "Оскарите". В София ще гледаме лентата на 1 юни - за откриването на Седмицата на испанското и иберо-американското кино.

Във филма на Изабел Койшет участват грандамата на екрана Жулиет Бинош, Ринко Кикучи ("Вавилон", "Тарикатите Блум") и самият Гейбриъл Бърн ("Обичайните заподозрени"). Сценарият е на Мигел Барос, а снимките са направени в България, Норвегия и Испания, като по-голямата част са заснети у нас. 300 български професионалисти са участвали във всички етапи от продукцията, начело с Ариел Илиефф.

Действието се развива в началото на XX век, а историята е вдъхновена от живота на полярния изследовател Робърт Пири. Неговата съпруга изоставя своя уреден живот, за да намери мъжа си сред ледовете на Арктика. В Гренландия тя се запознава с млада ескимоска, която се оказва влюбена в Пири. Студът и полярната нощ преобръща живота и на двете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай