Британското кино триумфира в Кан

Британският режисьор Kен Лоуч и младият талант от Канада Ксавие Долан, който получи "Гран при"

Британското кино триумфира в Кан | StandartNews.com

Джим Джармуш и Педро Алмодовар останаха с празни ръце

79-годишният Кен Лоуч стана един от деветимата, спечелили "Златна палма" два пъти

79-годишният ветеран на английското кино Кен Лоуч спечели "Златната палма" на фестивала в Кан в неделя вечерта, превръщайки се в един от само деветте режисьори, носители на престижното отличие два пъти. Социалната драма "Аз, Даниел Блейк" е историята на дърводелец на средна възраст (в ролята е комедиантът Дейв Джонс), който се бори с британската социална система, след като получава сърдечен удар и вече не може да работи. Това е 19-ият филм на британеца, който е бил премиерен за Кан. В речта си Лоуч благодари на фестивала, че подкрепя киното, което показва борбата на обикновените хора срещу силните на деня. Той не спести поредната си критика към Европейския съюз, като го нарече "въплъщение на неолиберализма". "Моите истории показват драматизма на ежедневието. Точно заради това много хора се оглеждат в тях. Убеден съм, че сме зависими от работата си, от мястото, на което сме родени, и най-вече от социално-икономическото си положение", сподели британецът.

Така точно десет години след приза си за "Вятърът в ечемичените ниви" Лоуч влезе в пантеона на най-великите режисьори в Кан. Сред останалите носители на две "Златни палми" са Франсис Форд Копола (през 1974 г. с "Разговорът" и през 1979 г. с "Апокалипсис сега"), Майкъл Ханеке ("Бялата лента" от 2009-а и "Любов" от 2012-а), Люк и Жан-Пиер Дарден (с "Розета" от 1999-а и "Детето" от 2005-а). Босненецът Емир Кустурица също е горд носител на две "палми" за "Баща в командировка" от 1985-а и великия му "Ъндърграунд" от 1995 година.

Братя Дарден тази година участваха в конкурсната програма с "Непознатото момиче", но не влязоха в светлината на прожекторите. Без награди остана и испанският майстор Педро Алмодовар, който представи новия си филм на Ривиерата - "Жулиета". Макар да има четири награди от Кан, Алмодовар все още не се е окичил с голямата "Златна палма". Майсторът на независимото американско кино Джим Джармуш също не спечели нищо, макар че неговият "Патерсън" беше наречен "бижуто" на конкурса.

Съобщението, че детето чудо на канадското кино Ксавие Долан получава "Гран при" за "Това е само краят на света", предизвика освирквания в пресзалата на фестивала. Неговият филм за известен писател, който трябва да съобщи на семейството си, че умира, получи едни от най-лошите критики на фестивала тази година. Явно участието на френските суперзвезди Венсан Касел, Натали Бай, Марион Котияр, Леа Сейду и Гаспар Юлие не помогна много на младока. Долан не скри огорчението: "Не е приятно, когато си направил нещо, в което вярваш, то да остане неразбрано. Но все пак по-важното е да останеш верен на себе си".

Британското кино триумфира и с наградата на журито, която е нещо като бронзовия медал в Кан. Експерименталният филм на английската режисьорка Андреа Арнолд "Американски мед" разказва за група радикално настроени и свободолюбиви младежи, които кръстосват американските пътища. Нейният филм раздели критиците.

"Клиентът" на добре известния в Кан ирански режисьор Асгар Фархади и носител на "Оскар" за чуждоезичен филм получи два приза - за сценарий и за мъжка роля на Шахаб Хосейни. Двойните отличия са нещо почти невиждано в Кан, където това да се случи за един филм е обикновено забранено. Така историята, в която възрастен мъж нахлува в апартамент и неволно причинява дълбока психологическа травма на нищо неподозираща млада жена, донесе поредното признание на иранското кино.

Отличниците в режисурата са двама - французинът Оливие Асаяс с "Личен купувач" и румънецът Кристиян Мунджиу с "Матура". Филмът на Асаяс също беше спорен. В неговите думи пролича оправдание: "Не съм типичен представител на френското кино, защото във филма ми се говори на английски, а главната ми изпълнителка е американката Кристен Стюарт."

Филипинската актриса Жаклин Жозе получи наградата за женска роля в "МаТРоса" на Брианте Мендоса. "Златна палма" за цялостно творчество получи френският актьор Жан-Пиер Лео - една от иконите на френската нова вълна в киното. Негова емблематична роля е в "400-те удара" на Франсоа Трюфо, където е едва 14-годишен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай