Боршош: Откриваме Киномания с "Каръци"

Боршош: Откриваме Киномания с "Каръци" | StandartNews.com

Киноманията през есента ще бъде открита с "Каръци" - филмът на Ивайло Христов, който спечели "Златен Георгий" на изключително престижния международен фестивал в Москва. Това съобщи днес шефът на НДК Мирослав Боршош. Той информира медиите, че първата сесия за кандидатстване за финансиране на екранни проекти е отворена до края на юли. В нея могат да участват всички, отговарящи на изискванията в регламента. Освен финансиране, в инвестицията на НДК влизат още премиерна прожекция, пи ар, маркетинг и реклама. "Опитваме се да правим икономика, свързана с култура.

Продуцирането на филми не е просто подпомагане, а и инвестиране от наша страна в родната киноиндустрия. Това е смисълът на сесията - да подкрепим онези стойностни проекти, които се нуждаят не само от финансиране, а също от реално и адекватно представяне на пазара", уточни още Боршош.

Той увери гилдията, че НДК ще бъде партньор с работещи продуценти, които си дават ясна сметка за състоянието на пазара. "Ще подкрепим проекти, които са пред или в реална продукция, както и нискобюджетни. Те ще бъдат отсявани от комисия и ще минат през приятна, но нелека процедура.

Искаме да покажем, че с модерните форми за производство, реклама и продажба ще променим разбирането за правенето на кино у нас и отношението на публиката към българските филми", коментира още Боршош. Според него "културният продукт не е просто случване - той има много последствия". Всички продукции, в чието производство участва НДК, ще бъдат показвани премиерно в зала номер едно. Първите класирани ще бъдат съобщени на 20 август. Следващата сесия ще бъде в началото на 2016 г. Българските продуценти имат 30 дни да представят проекти и да ги защитят пред комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай