Битката за "Златния лъв" започва

Анджелина Джоли ще покаже дългоочаквания "Unbroken"

Битката за "Златния лъв" започва | StandartNews.com

Червеният килим очаква Анджелина Джоли

Иняриту, Ал Пачино, Уди Алън и Итън Хоук са сред мегазвездите на фестивала във Венеция

Суперзвездите на седмото изкуство от вчера отново дефилират във Венеция. Прекрасният град край лагуната постла червения килим за 71-вото издание на международния кинофестивал. Битката за "Златния лъв" обещава много интриги и обрати. Най-голямото събитие на форума е световната премиера на "Бърдман" - филма на мексиканския режисьор и носител на "Оскар" Алехандро Иняриту. Кинаджията, който се превърна в законодател на тежките и красиви истории ("Любовта е кучка", "21 грама", "Вавилон" и "Бютифул") е с нова творба след пауза от четири години. Тогава Хавиер Бардем разплака зрителите в "Бютифул". В "Бърдман" блестят майстори на драматичните роли - Майкъл Кийтън, Едуард Нортън, Ема Стоун, Наоми Уотс.

Разказът е за актьор, който дълго време е играл иконичен супергерой, но от славните му времена не е останал и помен. Той трябва да върне предишната си страст към играта, опитвайки се да се справи и с натрупаните семейни проблеми.

Продукцията на Иняриту ще се състезава за "Златен лъв" с още 19 заглавия от САЩ, Иран, Франция, Италия, Русия, Турция, Япония и Китай. Повечето от тях също имат планетарни премиери.

За пръв път от основаването на фестивала през 1932 г. председателят на журито не е нито режисьор, нито актьор, а композитор - французинът Александър Депла.

Някои от най-обичаните режисьори и техните произведения ще радват ценителите и извън конкурсната програма. Сред тях са датчанинът Ларс фон Триер, италианецът Габриеле Салваторес, португалският класик Мануел де Оливейра, който през 2013-а празнува 105-ия си рожден ден. Емир Кустурица и редица лауреати от предишни години са заснели киноалманаха "Слова с боговете" ("Words with Gods"), който също ще бъде представен извън състезанието. Авторите разнищват темата за религията от различните ракурси на своите култури. Призът за новаторство ще получи Джеймс Франко, който отдавна доказа, че не е само секссимвол, а твърде талантлив артист.

Легендарният Ал Пачино играе в два филма - "Унижението" на Бари Левинсън и "Мангълхорн" на Дейвид Грийн. Те категорично се сред акцентите на фестивала. Другата мегазвезда във Венеция е Итън Хоук - той играе в Good Kill на Андрю Никъл. Героят му е американски войник, който управлява от разстояние безпилотни самолети в битка с талибаните. С голям интерес се очаква и премиерата на "Пазолини" на Абел Ферара с Уилям Дефо в главната роля.
Сред най-очакваните заглавия са новите творби на "Големи очи" на Тим Бъртън и "Магия на лунна светлина" на Уди Алън. Поредната романтична комедия на маестрото е с Ема Стоун и Колин Фърт в главните роли. Всичко се случва през 20-те години на Ривиерата - евреинът от Ню Йорк дълго време се отнасяше със снизхождение към Франция, докато през втората половина от живота си просто се влюби в нея. След изключително ефектния и въздействащ "Полунощ в Париж", сега отново се връща към стилистиката на "Великият Гетсби". Критиката този път обаче е раздвоена. Според някои коментатори в сценария на Уди имало "пропадания", което се доказва и от слабия бокс офис през първия уикенд - само 7 милиона долара. Може би това е така, защото Европа отдавна цени много повече Алън, отколкото Америка.

Фатих Акин ще покаже The Cut, а Терънс Малик - Knight of Cups. Анджелина Джоли иска отново да се мери с майсторите - сега с Unbroken. Военната драма е базирана върху книга за Втората световна война. Разказът е през живота на олимпийския шампион Луис Замперини. Официалната премиера е през декември по кината.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай