"Безбог" обра златните рози

"Безбог" обра златните рози | StandartNews.com

Ралица Петрова си тръгна с приза за филм и режисура, а Рене Карабаш - за главна роля

34-тото издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" вече е в историята. В неделя вечер в зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна бяха обявени победителите и връчени призовете. На церемонията стана ясно, че любимец на публиката е комедията "Летовници" на Ивайло Пенчев, а за фаворит на акредитираните журналисти бе определен "Слава". Големият победите на кинофестивала обаче бе филмът "Безбог". Пълнометражният дебют на Ралица Петрова преживя поредния си триумф -"Златна роза" за най-добър филм, режисьор, за ролите на Ирена Иванова и на Иван Налбантов, който си подели отличието с Димитър Николов за играта му във филма "Христо". Талантливата операторска работа на Крум Родригес в "Безбог" и "Слава" също му донесе най-високото признание на фестивала. Освен това "Доли медия студио" предостави постпродукционни услуги за 12 000 лв. за следващ проект на продуцента на лентата "Клас Филм" в лицето на Росица Вълканова. "За силата, смелостта и безкомпромисния поглед, с които авторът ни води в едно разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление," бяха мотивите на журито с председател режисьора, сценарист и продуцент Камен Калев.

"Безбог", който е сниман във Враца, е историята на болногледачка, която продава личните карти на свои пациенти с деменция на черния пазар. Филмът е копродукция между България, Дания и Франция. Кинотворбата на живеещата във Великобритания наша режисьорка вече пожъна сериозен фестивален успех - "Златен леопард" и награда за главна женска роля в Локарно, както и специален приз на журито и отново отличие за най-добра актриса за Ирена Иванова в Сараево. Успехите на това 26-годишно момиче се впечатляваща, защото тя не е професионална актриса и е по-позната в литературните среди под псевдонима Рене Карабаш.

Успешният тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които обраха много овации за дебютния си "Урок", сега, заедно с Дечо Таралежков, получиха отличието за най-добър сценарий и приза на Съюза на българските филмови дейци за "Слава". Варна пък им даде своята специална награда "за силната и въздействаща история, която с чувство за хумор прави дълбок социален разрез през темата за Малкия човек и Голямата система." Филмът разказва за кантонера Цанко Петров, който открива милиони на релсите и ги предава в полицията, а държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте и спира да работи. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне стария часовник "Слава", междувременно загубен от чиновниците, и достойнството.

В жанра на късометражното кино със "Златна роза" бе удостоен "Куче" на продуцентска компания "Абраксас филм" - Кристина Грозева, със сценаристи Гийом Проценко и Владимир Петев, който е и режисьор на творбата. Наградата се присъжда за "деликатния, психологически нюансиран разказ, където преживяванията се случват отвъд събитията и думите." Тя донесе и 4000 лв. на Петев за следващия му проект. Отличието за пълнометражен дебют бе връчено на режисьорите Тодор Мацанов и Григор Лефтеров за филма им "Христо".

Журито присъди и извънредна специална награда на композитора Божидар Петков за музиката му във филма "Спомен за страха" и за изключителното му цялостно творчество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай