Бети и Николай учат звезди на тръвни във "Фермата"

Бети и Николай учат звезди на тръвни във "Фермата" | StandartNews.com

Красавици ще режат "пичове" по доматите вместо да гонят мачовци по плажовете

Да прибирате меда без да вадите рамките с пчелните пити и да режете "пичовете" по стъблата на доматите? Сигурно ви се струва трудно. Ще трябва да осмислите и какво е колтучене на доматите и загърляне на стъблата. Подобни предизвикателства ще трябва да преодолеят участниците в новия сезон на тв-риалитито "Фермата", което тръгва на 11 септември в ефира на bTV. Залогът е голям - от успеха им във фермерската работа зависи дали изобщо ще има какво да сложат на масата. Известните жени, които ще участват в шоуто са миската Гери Дончева, плеймейтката Ася Капчикова и актрисата Елен Колева, тепърва ще научат, че е по-лесно да гонят "пичовете" по плажовете, отколкото да ги изрязват от доматените стъбла, за да се получат по-големи плодове. На спортната легенда Крум Савов и писателя Калин Терзийски пък ще им се наложи да доят овце и крави.
Менторите на участниците - семейството биофермери от Сакара - Бети и Николай Василиеви, ще се превърнат в Господ за участниците в тв-формата. В тях е и хляба и ножа - те ще раздават задачите, те ще оценяват и как участниците са се справили с изпълнението им.

На практика всички тези известни личности стават ученици на фамилията Василеви. "Ние от заложниците откуп няма да искаме", смее се менторката Благовеста, или Бети, както й вика съпругът й Николай.

"Тръвните, или тръвните кошери, са познати от древността. Това е екологичния начин от стъбла да създадеш кошер. В него няма рамки, пчелите сами създават пчелните пити", обяснява тя. Изграждането на тръвни ще е една от трудните задачи за участниците в шоуто. Земеделските умения у участниците ще бъдат тествани и в т. нар. "колтучене" на доматите.
"Премахват се "пичовете" - израстъци, които пият от сока на доматеното стъбло, но на тях няма да има завръз. Долните листа се отстраняват постепенно, като започнете след около месец след засаждане. Премахвайте листата на всеки 5 дни, докато се появят първите цветове", казва Бети. И обяснява, че по време на узряване на плодовете, листата, които се намират под първата китка от цветове, трябва да бъдат отстранени. След това се маха тези под втората и третата китка цветове. Стъблото трябва да остане без листа на височина от 20 до 50 сантиметра от почвата. Колтученето служи като профилактика срещу болести и ускорява зреенето. Липсата на долните листа на растението подобрява циркулацията на въздуха и намалява вероятността за развитие на паразити по доматите, пише в дебелите книги за колтученето.

На популярните личности и останалите участници ще се наложи да се научат да доят мляко, а след това ще изучат и тайните на това как да избият масло в борило, да си направят сами сирене и дори да сложат за узряване кашкавал.

Василеви са професори в биоземеделието. Занимават се от 1996 г. с отглеждане на говеда, които пасат единствено на открито и не се хранят с фуражи. Имат овце, отглеждат биозеленчуци и дори намират време да посрещат по 1500 туристи на гости всяка година. Бети е топ-кулинарка, която успява да зашемети туристите с традиционни ястия от южния регион на България. Глези ги с извечното гюзлеме - тънко разтъкана препечена питка със сирене или кашкавал отгоре, а на закуска ще сте щастливци, ако ви нахрани с домашно приготвена тархана - със сирене и прясно масло от мандрата. Накрая за кеф на посетителите и фенове на биоземеделието Бети ще ви направи и специалитета на комплекса "Дивата ферма" - крехко телешко задушено в тиква "Кабак".

3 месеца без ток и течаща вода в битка за 100 000 лева

Второто издание на "Фермата" ще вкара 19 участници, сред които 6 звезди, в изолирана ферма, за да се борят с предизвикателствата на суровата природа и наградата от 100 000 лв.

Вече са известни и шестте звезди, които ще живеят наравно с други 13 участници, които са хора от всички прослойки на обществото ни - фермери, юпита, българи живеещи в чужбина. Сред тях са писателят Калин Терзийски, бившата му приятелка Елен Колева, спортният журналист Крум Савов, плеймейтката Ася Капчикова, моделката Гери Дончева и рапъра DEE.

Всички те ще получават специални задачи, ще участват в дуели и битки, като всяка седмица ще отпада един от тях.
Ролята на менторите Бети и Николай Василиеви е основна в оцеляването на участниците. Менторите ще дават на участниците основни наставления как да се грижат за животните и за градината, ще им покаже как да облагородят оборите си, ще ги учат на тънкостите на различни занаяти, ще им покажат как сами да си правят хляб, сирене, кашкавал, масло и прочие. Всяка седмица Василеви ще дават на участниците различни задачи, а от успешното справяне с тях зависи дали те ще живеят по-добре или животът ще е низ от преодоляване на препятствия по пътя към оцеляването им.

Елиминирането на участници става, след като двама от тях се изправят на дуел един срещу друг. Първият се определя от останалите участници сред двамата чираци на седмицата. Първият дуелист сам избира своя опонент, който трябва да бъде от същия пол. Вторият дуелист пък има правото да избере естеството на битката. Загубилият напуска завинаги шоуто. Но зрелището остава за зрителя пред малкия екран.

Дъщерите месят домашна юфка и кускус

Страстта към биоземеделието няма да секне в семейството на Василиеви. Бети и Николай имат общо 4 деца. 17-годишният Митко пасе кравите още от 10-11-годишен, знае в подробности къде е по-хубавата паша, къде да изведе говедата, за да пият вода от планински ручей.

Голямата дъщеря на семейството - 21-годишната Петя засега се е отдала на ПР-а и рекламата. завършва Уестминстърския университет, като преди това е завършила и колеж в Англия. За последно е била на стаж в Австралия и не е ясно накъде ще я отвее ватъра. Но нищо чудно да започне сама да прави събитията и да развива оригинални идеи в областта на биоземеделието.

Най-голяма отмяна на мама и тати са двете сладки принцеси - Калина, на 8,5 години и 10-годишната Александра. "И двете помагат изключително много. Точат тесто за курабии, правят кори за баклава, домашна юфка и кускус. Майсторки са и да направят традицонната за региона тархана", хвали ги Бети.

Развиват биоземеделие с европари

Европейското финансиране е част от добрите новини за Василиеви и то е неразривна част от възможността да се занимават с биоземеделие.

Няколко години "Дивата ферма" разполага само с 1 стая за гости. Прощъпулникът във финансирането е през 2011 г., когато те са подкрепени по българо-холандския проект "Новото тракийско злато". С финансирането Василиеви успяват да построят нова къща за гости с общо 6 стаи, която пускат на следващата година. Фамилията става символ на програмата, която изисква от бенефициентите си да развиват екотуризъм, да произвеждат биологични продукти и да отглеждат кравите си от местни породи по природосъобразен начин.

Паралелно с това те усвояват пари по проекти по програмата "Пасторализъм" към мярка "Агроекология", като субсдиите зависят от броя на говедата в стадата, както и от площта на районите за паша. На практика субсидиите поемат изцяло сезонната паша на добитъка.

"След въвеждането на мярката през 2014 г. планината се напълни с крави, преди бяхме само ние и няколко баби с по 5-6 крави от местните села", казва Бети.

Превозват говеда с тирове заради свежа паша

800 крави и 30 овце пасат на воля из поляните на Белмекен

"В началото на юни качихме 800 говеда от породите българско сиво и родопско късорогато в 11 тира и ги закарахме на Белмекен - за да търсят свежа паша", разказват менторите на шоуто "Фермата" Бети и Николай Василиеви. Отначало това звучи толкова невероятно, че Бети трябва в детайли да ми обясни логистиката на това преселение. "Не го направихме наведнъж, трябваха ни 4 дни по 3-4 тира на ден", разказва Бети. На място в Рила животните очаквал 17-годишният им син Митко. "Той си е там високо в планината на палатка. Ние имаме каравана на брега на яз. "Белмекен", казва Бети. Заедно с говедата пристигнали и 30 овце и 15 кучета, които охраняват стадото. Пасищата са на около 2000 метра, а говедата пашуват по цял ден и спят на открито. Ще останат из рилските поляни до октомври.

"През лятото пасищата около село Равно поле в Сакара са вече прегорели, няма прясна трева, но вероятно най-големия проблем е липсата на вода", казва Бети. Докато на високото в Рила говедата се чувстват несравнимо по-добре. "Всъщност пашата над Белмекен ни дава възможност да съхраним животните, така че да оцелеят през зимата", добавя фермерката. Водят животните на паша в Националния парк "Рила" вече над 10 години, плащат наем по 1 лв. на декар на година. На всяко животно трябва да осигурят паша от площ 10-12 декара, така изчисляват колко пасища трябва да наемат.
Фермерската сага на фамилията започва през 1996 г. Тогава Бети и Николай продават апартамент в Пловдив, за да купят първата си крава. Сега имат 800, но голямата им цел е да направят стадо от 1500 животни. Имат цяло стадо от 15 кучета, които ги пазят, но вълците все успяват да докопат някоя крава.

Освен с биоземеделие фамилията се занимава и с туризъм - посреща много гости, които искат да се докоснат до философията за природосъобразен начин на живот и отглеждане на чисти храни.

Освен вкусно приготвената храна туристите са привлечени и от възможността да пояздят един от четирите коня, да се разходят с лодка по реката, да си направят пикник в гората, да търсят мед от диви пчели, да хванат дива крава с ласо или пък просто да съзерцават редките за света видове лешояди. Някои просто избират възможността да походят из планината в търсене на редки минерали или да започнат да пресяват златоносен пясък от реката край Маджарово.

СПЕЦИАЛИТЕТЪТ НА БЕТИ

Телешко в тиква

Една тиква средно голяма, издълбана и почистена добре, се пълни от телешко месо
2 кг. предварително сотирано и на ситно нарязано. Добавят се 0,5 кг. лук, червен пипер, черен пипер, чубрица, сол и малко мед.
Бавно да се пече 3-4 часа на 160 градуса.

Бъдете здрави!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай