Белгийският крал с БГ носия във Венеция

Нина Николина и Николас Втори (Петер ван ден Бегин) в "Белгийският крал"

Белгийският крал с БГ носия във Венеция | StandartNews.com

Нина Николина и Валентин Ганев ще минат по червения килим на кинофестивала във Венеция на 3 септември. Тогава е световната премиера на лентата с тяхно участие „Белгийският крал".

Копродукцията на Белгия, Холандия и България участва във втората основна конкурсна програма на форума – "Хоризонти", еквивалент на „Особен поглед" в Кан или „Панорама" в Берлин. „Белгийският крал" е заснет почти изцяло в България. Нина Николина изпълнява ролята на народна певица, която спечелва сърцето на краля, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби, натоварен с мисията да върне монарха в Истанбул. Художници са Сабина Христова и Ека Бичинашвили, гримът е на Петя Симеонова, а изпълнителни продуценти са Светла Цоцоркова и Надежда Косева. „Това е първото ми участие в голямото кино. Беше много интересно и вълнуващо, изключително предизвикателство. Не беше трудно - трябваше да играя себе си. Във филма съм с народна носия, а и пея. Режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърт са страхотни професионалисти. Не съм срещала човек като Джесика, който да е на толкова високо ниво в работата си, но в същото време да те предразполага да се чувстваш толкова близък", коментира Нина Николина.

С копродукцията България се завръща в основните програми на най-стария кинофорум в света. Последното ни участие там бе през 1990 г., когато „Единственият свидетел" на Михаил Пандурски спечели две награди.

"Бяхме в Кан с копродукцията с Румъния „Кучета" на Богдан Мирика, на "Берлинале" - с румънските колеги с „Аферим" на Раду Жуде и „Защо аз?" на Тудор Джурджу, както и с испанския „Никой не иска нощта" на Изабел Койшет, който откри фестивала. Завръщаме се на световните екрани", казва копродуцента Стефан Китанов. Във Венеция „Отчуждение" на Милко Лазаров взе две награди в програмата „Венециански дни", а Банат" на Адриано Валерио - в седмицата на критиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай