Българските филми поставени под риск от унищожение

Българските филми поставени под риск от унищожение | StandartNews.com

София. Има опасност всички български филми да бъдат унищожени безвръзратно до 10 години, ако лентите им не бъдат съхранявани правилно.

За това алармира директорът на Българската национална филмотека Антония Ковачева по време на инспекцията на министъра на културата Мартин Иванов в хранилищата в столичния кв. "Бояна".

По думите й в момента лентите на около 9500 български и още толкова чужди филми - документални и игрални. Те се съхраняват в сградата на ул. "Кумата" 68 в условия далеч от необходимите. Ковачева цитира изследване на Института по дълготрайност на изображението в САЩ, в което се посочва, че са необходими вентилирани помещения с постоянна температура максимум до 12 градуса и постоянна влажност на въздуха до 30%.

"А ако се свали температурата до 3 градуса чисто нов негатив на един филм би издържал повече от 1000 години по прогнозите на същия институт", добави директорът на филмотеката.

Днес няма вентилация, температурата не е достатъчно ниска, а влажността над 50%. Подобни са условията и в другите складове в Белоградчик и Стара Загора.

Според прогнозите, ако нищо не се предприеме още от сега, то до 10 години лентите ще бъдат изгубени като до няколко години процесът на разпад ще стане още по-бърз от процесът на старост ще се засили.

Ковачева посочи, че са необходими спешни мерки на държавата. По думите й трябва да започне поетапно отпускане на средства - около 250-300 хиляди на година, за да може да започне цифровизация и да се създадат подходящи условия за съхранение. "Колкото повече време минава, толкова по-скъпо ще стане и опазването на филмите", каза още тя, че трябва да пресметне, че поне 3 години са нужни за превъртане на лентите, за да се съхраняват в нов склад. Филмотеката е кандидатствала с проект по норвежки фонд за средства.

От своя страна министър Мартин Иванов заяви, че проблемът е от десетилетие и е крайно време да започне разрешаването му.

"Ние сме единствената страна в Европейския съюз, които не се отнасят добре към филмовото си наследство", каза още той и добави, че задкулисието и в културата е също толкова неприятно, колкото и в останалите сектори. Иванов показа колко е лошо състоянието на лентите, като избра да отвори кутията на филма "Мъжки времена" (1977).

Ковачева заяви още, че дигитализацията не решава проблема, а задължително трябва да запазим оригиналите, лентите на филмите, защото те са най-добрия носител. Според нея DVD дисковете са по-нетрайни и няма да са оригинал. Догодина българското кино навършва 100 години от началото си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай